Site icon Editia de Dimineata

Era combustibililor fosili din Rusia se va încheia. O spune șefa Comisiei Europene

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat drept act de şantaj decizia Rusiei de a opri livrarea de gaze către Polonia şi Bulgaria. Şefa Executivului comunitar a dat asigurări că la nivelul Uniunii Europene se fac eforturi pentru a asigura livrări alternative de gaze şi că nivelurile de stocare sunt la ora actuală cele mai bune posibile în întreaga Uniune.

Celelalte state membre trebuie să fie solidare cu ţările afectate de această provocare a mai spus Ursula von der Leyen, după Reuniunea Grupului de coordonare în domeniul gazelor la care s-au discutat variante de atenuare a impactului unor eventuale viitoare întreruperi ale aprovizionării.

Utilizarea de către Kremlin a combustibililor fosili pentru a încerca să ne şantajeze nu ne surprinde deloc. Răspunsul nostru va veni imediat într-un mod unit şi coordonat. În primul rând ne vom asigura că decizia Gazprom are cel mai mic impact posibil asupra consumatorilor europeni. Kremlinul a eşuat încă o dată în această încercare de dezbinare a cetăţenilor europeni. Era combustibililor fosili din Rusia se va încheia în Europa. Europa avansează în chestiunile legate de energie”, a spus Ursula von der Leyen.

Compania rusească Gazprom urmează să înceteze livrarea de gaz către Polonia şi Bulgaria începând de miercuri.

Ambele ţări se bazează pe Gazprom pentru cea mai mare parte din importurile de gaz, dar au existat incertitudini legate de contract, de când Rusia a anunţat că gazul său trebuie plătit în ruble, începând cu luna aprilie.

Miniştrii polonezi au reacţionat cu calm la anunţ, afirmând că rezerva de gaz, ca şi variantele alternative sunt suficiente pentru a satisface cererea actuală.

Polonia plănuia oricum să înceteze cumpărarea de gaz rusesc la finalul anului 2022.

Momentul este potrivit, deoarece se apropie vara, iar cererea pentru gaz este în prezent mai scăzută.

În ultimii ani, Polonia şi-a redus dependenţa de gazul rusesc.

Ţara are un terminal pentru importuri de gaz natural lichefiat de peste mări şi poate cumpăra cantităţi suplimentare de pe piaţa europeană, relatează BBC.

Exit mobile version