29 martie 2024, 6:48

Eradicarea variolei ar fi fost imposibilă, cu dezinformarea din zilele noastre. V-ați gândit la asta?

O vorbă cât o palmă peste creștet: eradicarea unor maladii, precum variola, ar fi fost imposibilă, cu dezinformarea privind vaccinurile care se răspândește acum în Statele Unite. Afirmația îi aparține consilierului anti-COVID al Casei Albe, Anthony Fauci, dar poate da de gândit oricui. E un semnal de alarmă, de fapt.

Fauci a criticat sâmbătă media care vehiculează informații false privind vaccinurile, afirmând că eradicarea variolei și a poliomielitei ar fi fost imposibilă, cu dezinformarea actuală.

Specialistul a avut această intervenție după ce președintele american Joe Biden a acuzat rețeaua de socializare Facebook de vehiculare de informații false privind vaccinurile, informații care ucid oameni.

Facebook susține că, din contră, salvează vieți cu măsuri care permit utilizatorilor săi să aică un mai bun acces la vaccin.

Fauci a oferit acest răspuns unui jurnalist de la CNN, care l-a întrebat dacă el consideră că am fi putut învinge variola sau eradica poliomielita dacă Fox News ar fi pus în gardă, seară de seară, oamenii, în privința problemelor vaccinurilor, scrie BFM TV.

Postul de televiziune american Fox News, care l-a susținut multă vreme pe fostul președinte Donald Trump, și-a întețit mesajele de scepticism la adresa vaccinării anti-COVID.

În Statele Unite, după un prim val de vaccinări în întreaga țară, ritmul s-a redus serios, iar numărul cazurilor de COVID-19 crește în statele în care rata vaccinării este mai mică, iar varianta Delta a noului coronavirus, mai contagioasă, se răspândește rapid.

La 8 mai 1980, membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) declarau la Geneva că „toate popoarele” au fost „eliberate de variolă”, la aproape două secole după descoperirea unui vaccin împotriva acestei maladii, informează Agerpres, care citează AFP.

Virusul variolei, al cărui singur rezervor viral este omul, se transmite prin salivă, aerosoli şi, într-o mai mică măsură, prin lenjerie contaminată.

La 10 ani după înfiinţarea OMS în 1948, fosta U.R.S.S. a propus cu ocazia unei reuniuni a acestei organizaţii, „într-un moment de destindere din perioada Războiului Rece”, ca omenirea să lupte împreună pentru eradicarea variolei, a declarat Larry Brilliant, un epidemiolog american. „Statele Unite au acceptat imediat”, a adăugat el. A existat atunci „o voinţă publică şi politică”, a subliniat specialistul american, deplângând totodată „naţionalismul” ce prevalează în prezent în faţa noului coronavirus.

La 40 de ani după eradicarea variolei, maladia respiratorie COVID-19 a paralizat în doar câteva luni lumea întreagă, ceea ce variola nu a reuşit niciodată, în contextul în care rata ei de mortalitate era de aproximativ 30%, cauzând peste 300 de milioane de victime doar în secolul al XX-lea.

„Putem să învăţăm multe lucruri de la variolă pentru a le folosi împotriva COVID-19”, precum importanţa depistării cazurilor, izolarea bolnavilor şi a contactelor acestora, a explicat medicul Rosamund Lewis, coordonatoarea programului anti-variolă din cadrul OMS.

Atunci când OMS a lansat un program intensificat de eradicare în 1967, experţii medicali „mergeau din uşă în uşă” pentru depistarea bolnavilor, a precizat aceeaşi specialistă. Nu fără întârziere, anumite ţări au înţeles în cele din urmă că trebuie alcătuită „o armată de sănătate publică” în faţa COVID-19, „pentru a-i îndemna pe oameni” să monitorizeze cazurile de infectare, a dezvăluit Rosamund Lewis.

De atunci, monitorizarea se face prin intermediul unor aplicaţii mobile sau prin apeluri telefonice, bazându-se pe buna-credinţă a oamenilor, însă OMS a făcut din această iniţiativă unul dintre obiectivele sale principale, cu atât mai mult cu cât nu există deocamdată un vaccin împotriva noului coronavirus.

Vaccinul împotriva variolei a fost descoperit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când un medic britanic (Edward Jenner) a remarcat că inocularea virusului variolei taurinelor („Variolae vaccinae” / „Variola vacii” – de aici derivând termenul de „vaccin”, de la cuvântul latinesc „vacca”/ „vacă”) îi proteja pe oameni.

Înainte de campania mondială de vaccinare, populaţia practica „variolizarea”: o metodă veche de imunizare, constând în inocularea virusului pentru a provoca o formă benignă, care să preîntâmpine o formă mai gravă de variolă. Procedeul „proteja eficient, dar avea inconvenientul că lăsa să circule variola”, a comentat Anne-Marie Moulin, medic la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa.

Or, „în anumite ţări, variolizarea a continuat şi după descoperirea vaccinului”, a adăugat aceeaşi cercetătoare, citând cazul Indiei, care a fost foarte afectată de această boală.

Vaccinarea a fost „elementul principal al victoriei” contra virusului, dar acest succes reprezintă şi „rezultatul unei colaborări internaţionale” bazate pe campanii de prevenţie, de tratament şi de diagnosticare, a spus Angela Teresa Ciuffi, cercetătoare la Institutul de Microbiologie din cadrul Universităţii din Lausanne.

La aproape 10 ani după apelul lansat de fosta U.R.S.S., variola provoca încă 2 milioane de decese pe an în lume. Din acest motiv, OMS a lansat în 1967 un program intensificat de luptă împotriva variolei.

Ultimul caz de variolă majoră a fost semnalat în 1975 în Bangladesh şi ultimul caz de variolă minoră în 1977 în Somalia. În 1978, totuşi, o specialistă britanică în fotografie medicală care lucra în proximitatea unui laborator în care se făceau cercetări asupra variolei a fost infectată şi a murit din această cauză.

Sursa foto: digi24.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol