Site icon Editia de Dimineata

Este capabilă România să prezideze Consiliul UE? Comisia Europeană își exprimă îngrijorarea

Ca urmare a evenimentelor ce au luat o turnură negativă în timpul protestelor de vineri și sâmbătă, liderii europeni sunt îngrijorați de faptul că România  nu va putea asigura președinția Consiliului UE, în contextul în care separarea puterilor în stat devine tot mai artificială.  Așa apreciază și așa-numita Comisie de la Veneția a Consiliului Europei. „Ar fi util ca planurile Guvernului de reformă judiciară să fie revizuite din nou”.

Comisia Europeană a fost preocupată luni de evenimentele din  România, deoarece țara noastră va juca un rol-cheie în afacerile europene precum Brexit, migrația, tensiunile în relația transatlantică sau noul mega-buget de șapte ani UE – care valorează mai mult de un miliard de euro.

Chiar înainte de declanșarea protestelor recente, comisarul UE pentru justiție, Vera Jourova WELT, a declarat: „Proiectele guvernului român, luate în ansamblu, pun în pericol independența judecătorilor și reduc puterile procurorilor, subminează încrederea publicului în justiție. Este clar că, din ianuarie, România va fi responsabilă nu numai pentru propria țară, ci și pentru întreaga Europă, ca Președinte a Consiliului UE. Este vorba de a fi credibilă, în special în ceea ce privește justiția”.

Începând cu februarie 2017,  protestele împotriva Guvernului și, în special, împotriva liderului  PSD, Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru manipularea alegerilor și incitarea la abuz în serviciu, au început să se aprindă din nou și din nou. Primul Ministru, Vorica Dăncilă, este cunoscută sub numele de marioneta lui Dragnea, scrie Die Welt.

Exit mobile version