Site icon Editia de Dimineata

“Eu beu, Putin câte Putin”. Din isprăvile armatei ruse în  Belarus. “Beau mult și își vând motorina”

Eu beu

Puțin… Puțin câte puțin

Pan’ când capu meu

Pe umeri nu mai pot să’l tzin

Și am să beau

Atâta pan’ când o să aflu cine poate să’mi spuie

Cât să beau să’mi fie numai bine.

V-am amintit de-o melodie. Și nu degeaba.

Manevrele militare pe care armata Rusiei le face în Belarus ar fi trebuit să se termine duminică. După întrevederea Putin – Lukașenko de zilele trecute este posibil ca termenul să fie extins.

Între timp, a trecut deja o lună de la debutul manevrelor și încep să apară fel de fel de povestiri despre ce face armata rusă prietenă în teritoriul belarus.

”Am văzut cu ochii mei mișcarea șenilatelor pe străzile orașului”, a spus un locuitor al orașului belarus Ciojniki, nu departe de granița cu Ucraina, însă acesta nu a avut cuvinte de laudă pentru soldații ruși sosiți pentru exercițiile militare.

„Soldații s-au stabilit în pădurile din jur”, a adăugat localnicul, care a cerut să rămână anonim. „Beau mult și își vând o mare cantitate din motorina lor. Locuiesc în corturi”, scrie Radio Europa Liberă.

Gunoi, pet-uri, sticle de votcă

Alte relatări îi arată pe ruși ca fiind extrem de neglijenți. De multe ori echipamentul militar transportat pe calea ferată este scăpat sau trântit, lucru care produce pagube. În plus, rampele de încărcare, materialul rulant și alte echipamente feroviare au fost avariate la Ciojniki.

„Echipamentul militar este scăpat frecvent de pe platforme în timpul descărcării”, a scris canalul. „După descărcare, au rămas o mulțime de echipamente abandonate – echipamente de protecție, căști, echipament personal”.

 

Aceeași sursă susținea că trupele au lăsat liniile feroviare pline de gunoi, potrivit unui canal Telegram, care dă informații de pe căile ferate Belarus.

„Pe o porțiune de 3 kilometri au fost lăsați saci de gunoi de 100 de litri la fiecare 20 de metri, precum și sticle de votcă, pet-uri goale de bere și cutii goale de prăjituri”, a raportat canalul Telegram.

UPDATE

Un comunicat al Ministerului Apărării din Belarus, remis duminică după-amiază, spune că trupele rusești nu vor părăsi țara conform programării. Nu a fost indicată vreo altă dată de plecare.

 

Exit mobile version