Site icon Editia de Dimineata

Euro este la cea mai slabă cotație față de dolar din ultimii 20 de ani

Euro scade din nou sub paritatea cu dolarul american, pe fondul temerilor de recesiune în UE, după ce Gazprom a anunțat că va restricționa fluxul de gaze naturale între 31 august – 2 septembrie. Euro este la cea mai slabă cotație față de dolar din ultimii 20 de ani.

Dolarul american a atins cea mai mare valoare în raport cu euro la jumătatea lunii trecute. Analiștii financiari se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să crească dobânda de referință pentru a reduce inflația, într-o strategie similară celei a Rezervei Federale americane.

În același timp, Europa se confruntă cu incertitudini tot mai mari legate de intrarea în recesiune, din cauza crizei energetice. Astăzi, prețul gazelor naturale s-a apropiat de borna de 300 de euro/MWh, un record, în condițiile în care Gazprom a restricționat din nou fluxul către Europa. Și de această dată, compania controlată de statul rus invocă necesitatea unor reparații la gazoductul Nord Stream 1.

Banca Centrală a Germaniei, cea mai puternică economie a Uniunii Europene, a avertizat că riscul unei recesiuni este din ce în ce mai puternic și că inflația ar putea depăși pragul de 10% în această toamnă în cazul în care Rusia sistează livrările de gaze naturale către vestul Europei.

În ultimele patru săptămâni, dolarul a câștigat 2,4% în comparație cu euro, iar în ultimul an 17,7%. Banca Națională a României a cotat astăzi un dolar american la 4.8814 de lei, iar un euro la valoarea de 4.8853 de lei, potrivit biziday.ro.

Exit mobile version