Site icon Editia de Dimineata

Euro se îndreaptă către o paritate cu dolarul, dar poate aluneca dincolo de ea…

Alunecarea economiei europene spre recesiune îi face pe traderi să fie tot mai convinși că euro va scădea sub paritatea cu dolarul pentru prima dată în ultimii 20 de ani, scrie Bloomberg.

Strategii, de la Nomura International Plc la HSBC Bank Plc, le-au spus déjà  clienților să se aștepte la mai multe pierderi. Conform unui model de evaluare a Bloomberg, există o probabilitate implicită de aproximativ 50% ca euro să atingă paritatea în următoarea lună.

Investitorii se confruntă cu riscul ca Rusia să întrerupă furnizarea de gaze către Europa și să arunce regiunea în recesiune. Șocul economic ar îngreuna sarcina Băncii Centrale Europene de a înăspri politica și, probabil, ar mări diferența dintre ratele dobânzilor și cele ale SUA.

Pentru Kit Juckes, de la Societe Generale SA, euro „rămâne efectiv imposibil de cumpărat în această vară”. Strategul-șef al strategiei valutare globale a declarat: „Dependența energetică a Europei față de Rusia scade, dar nu suficient de repede pentru a evita recesiunea în cazul în care conducta este închisă. Dacă se întâmplă acest lucru, EUR/USD va pierde probabil încă aproximativ 10%”.

Exit mobile version