Site icon Editia de Dimineata

EURONEWS ITALIA: Românii de la graniță își fac cumpărăturile în Ucraina, în ciuda războiului

”Mai bine într-o țară aflată în război, decât la tine acasă”, comentează jurnaliștii de la Euronews Italia, care titrează: ”românii de la graniță îți fac cumpărăturile în Ucraina, în ciuda războiului”.

Costul ridicat al vieții din România îi face pe sute de români să ignore conflictul și să meargă la cumpărături în Ucraina, în zona de graniță, transmite Euronews Italia.

Unii dintre ei se duc la Cernăuți să cumpere alimente. În luna octombrie, în medie, trei mii de oameni au trecut zilnic prin Siret, un punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina.

Câteva sute dintre ei sunt români. În ciuda războiului de peste graniță, unii dintre ei se duc în Ucraina să facă cumpărături, în special pentru produsele elementare.

Un bărbat arată portbagajul mașinii, care este plin: „Făină, zahăr, ulei, detergent. Detergenții sunt mai ieftini decât în România” spune el, explicand că la o cutie de detergent economiseşte minim 10 lei, puțin peste 2 euro. .

„Am fost la Cernăuţi pentru nişte lucruri care sunt un pic mai ieftine decât în România, cel puţin 30-40%”, explică un alt navetist al cumpărături care adaugă: „Când mergem, facem o listă cu strictul necesar. Aşa că am cumpărat niște mâncare, zahăr, puțină făină, puțin ulei, câte puțin din toate astea”.

La Cernăuți nu există bombardamente. Aşa că Vasile Tsical se duce să fie tratat de un stomatolog în Ucraina deoarecen România nu și-a putut permite. Este deja la a patra vizită în cabinetul stomatologic din Ucraina: „Aici, în România, medicul dentist mi-a cerut 2.500 – 3.000 de euro pentru tratament, iar acolo plătesc doar o mie de euro. Vă dați seama?”.

Exit mobile version