Site icon Editia de Dimineata

Europa închide robinetul la gaz, dar consumul global de cărbune va atinge anul acesta un nivel record

Consumul global de cărbune din acest an va egala recordul stabilit în 2013, în condițiile în care economiile europene se străduiesc să conserve rezervele de gaze naturale, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Există chiar premisele ca 2022 să fie anul în care consumul mondial de cărbune să se apropie de maximul istoric.

Cererea de cărbune este în creștere chiar și în condițiile în care țările vizează o reducere a emisiilor de carbon în următorii ani, care va necesita limitarea utilizării celui mai poluant combustibil fosil.

Plus 7%

Consumul de cărbune în Uniunea Europeană va crește cu 7% în acest an, deoarece statele membre economisesc rezervele limitate de gaz, a precizat AIE.

Aceasta se așteaptă ca cererea puternică să continue și în a doua jumătate a anului, după ce o serie de țări din UE au prelungit durata de viață a centralelor pe cărbune sau au redeschis altele pentru a proteja aprovizionarea cu energie electrică.

Națiunile încearcă să economisească gazul pentru iarnă, pe măsură ce fluxurile rusești devin tot mai nesigure.

Sectorul energetic va fi cel care va contribui cel mai mult la creșterea din acest an a consumului din UE, AIE estimând că cererea de electricitate pentru acest combustibil va crește cu 16% în 2022.

Consumul de cărbune în Europa a urcat cu 14% anul trecut, pe măsură ce economiile și-au revenit după blocajele de la Covid-19, care au redus cererea de energie electrică.

O încetinire a economiei Chinei a blocat cererea globală de cărbune în acest an, a precizat AIE, adăugând că se așteaptă la o creștere a consumului cu 0,3% în 2023, scrie Financial Post.

China este responsabilă pentru mai mult de jumătate din cererea globală de cărbune. Deşi cererea de cărbune a Chinei a scăzut cu 3% în prima jumătate a anului, situaţia ar urma să se inverseze în a doua jumătate. China a ajuns de asemenea să importe cantități record de cărbune din Rusia.

Sursa foto: unsplash.com

Exit mobile version