Site icon Editia de Dimineata

Europa vizează reguli stricte pentru inteligența artificială

Uniunea Europeană dorește să evite cel mai rău scenariu privind inteligența artificială (AI), încercând în același timp să-i sporească potențialul pentru economie în general. Comisia Europeană va interzice în totalitate anumite utilizări ale sistemelor de inteligență artificială „cu risc ridicat” și va limita accesul altor țări în blocul european, dacă acestea nu îndeplinesc standardele sale. Companiile care nu respectă ar putea fi amendate cu până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri.

Regulile sunt primele de acest fel care reglementează inteligența artificială în UE. Comisia nu vrea să lase companiile tehnologice puternice să facă ce vor cu propriile dispozitive, precum în SUA, și nici nu vrea să meargă pe calea Chinei în exploatarea tehnologiei pentru a crea un stat cu supraveghere extremă. În schimb, blocul afirmă că dorește o abordare „centrată pe om” care să stimuleze tehnologia, dar, de asemenea, să o împiedică să amenințe legile sale stricte privind confidențialitatea.

Da inteligenței artificiale, dacă luptă contra criminalității

Asta înseamnă că sistemele de AI care eficientizează producția, modelează schimbările climatice sau fac mai eficientă rețeaua de energie ar fi binevenite. Dar multe tehnologii utilizate în prezent în Europa astăzi, cum ar fi algoritmii utilizați pentru scanarea CV-urilor, efectuarea evaluărilor bonității, cererile de azil și viză ar fi etichetate cu „risc ridicat”. Propunerea dorește, de asemenea, să interzică sistemele de AI care cauzează prejudicii oamenilor prin manipularea comportamentului, opiniilor sau deciziilor acestora.

Există însă o excepție care permite autorităților să folosească tehnologia, dacă aceasta luptă împotriva criminalității grave. Utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială în locuri publice, de exemplu, ar putea fi permisă dacă utilizarea sa este limitată în timp și geografic. Comisia a spus că va permite cazuri excepționale în care organele de aplicare a legii ar putea utiliza tehnologia de recunoaștere facială de la camerele de supraveghere pentru a găsi teroriști, de exemplu. Excepția este probabil concepută pentru a potoli țări precum Franța, care dorește să integreze AI în aparatul său de securitate.

UE este, de asemenea, dornică să evite problemele de prejudecată rasială și de gen, care au afectat dezvoltarea tehnologiei încă de la începuturile sale. Una dintre cerințele Comisiei în proiect este ca seturile de date să nu „încorporeze prejudecăți intenționate sau neintenționate” care ar putea duce la discriminare.

Proiectul propune, de asemenea, crearea unui comitet european de inteligență artificială, care să cuprindă un reprezentant pe țară din UE, autoritatea UE pentru protecția datelor și un reprezentant al Comisiei Europene. Consiliul va supraveghea aplicarea legii și va împărtăși cele mai bune practici.

Exit mobile version