Site icon Editia de Dimineata

În Europa va fi accelerată renunțarea la folosirea animalelor de laborator

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să stabilească un plan de acțiune pentru o tranziție la un sistem de cercetare alternativ, în care animalele să nu mai fie folosite. Numărul de animale folosite la experimentele științifice ar urma să scadă progresiv, iar procedurile pentru testele făcute pe animale vii vor fi modificate sau înlocuite de îndată ce acest lucru este posibil, fără însă ca această măsură să aibă impact asupra sănătății umane și a mediului înconjurător.

În urmă cu șapte ani, Comisia Europeană a pus în practică o legislație mai strictă privind testarea pe animale în scopuri științifice, iar de atunci numărul vietăților folosite în laboratoare din blocul comunitar a scăzut ușor. Uniunea Europeană are, în prezent, una dintre cele mai stricte legislații privind protejarea animalelor de laborator. Statele Uniunii Europene, inclusiv România, trebuie să publice rapoarte detaliate legate de toate experimentele pe animale.

Beneficiile testării pe animale sunt exagerate

Susținătorii testelor pe animale spun că succesul medicinei se bazează pe aceste metode, care au reușit să salveze milioane de vieți la nivel global. Progresele în tratarea cancerului de sân, leucemiei, fibrozei chistice, a traumatismelor creierului, a malariei, a sclerozei multiple sau a tuberculozei sunt atribuite direct experimentelor pe animale. Fără testarea pe cimpanzei, de exemplu, nu ar fi existat vaccinul împotriva hepatitei B. Testarea pe animale e mai ieftină. Iepurii, porcușorii de guineea și șoarecii de laborator sunt ușor de întreținut. Șoarecii de laborator au fost folosiți în cercetare inclusiv în ultimii ani, pentru a afla mai multe despre virusul SARS-CoV-2.

Dincolo de durerea resimțită de animale, unul dintre argumentele folosite de cei care își doresc ca cercetarea să se facă fără suferință este, adesea, lipsa relevanței. De multe ori, se întâmplă ca medicamente care funcționează pe animalelor să eșueze la oameni. De asemenea, produse care ar putea ajuta oamenii sunt aruncate, deoarece dau rezultate slabe pe testele pe animale.

Multe medicamente care s-au dovedit a fi sigure și eficiente în testele pe animale au eșuat la oameni, iar unele au ajuns să fie reetichetate din cauza unor efecte secundare. Exemple sunt: Vioxx, Oraflex, Zomax, sau Suprol, scoase de pe piață din cauza unor reacții adverse la om.

Deși testarea pe animale are o serie de avantaje, beneficiile sunt adesea exagerate. În condițiile în care s-au dezvoltat metode alternative, testarea pe animale a devenit o practică rudimentară, iar progresele făcute de Uniunea Europeană pentru interzicerea acestei practici merită apreciate.

Exit mobile version