Site icon Editia de Dimineata

Urmează încă un an de secetă record în Europa

Jumătate din teritoriul UE se află sub avertizare de secetă și 17% în stare de alertă, spune comisarul european pentru mediu, Virginius Sinkevičius.

„Ne confruntăm cu provocări fără precedent din cauza unei triple crize: schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea. Fenomenele meteorologice din ce în ce mai imprevizibile arată că degradarea mediului și schimbările climatice ne afectează deja pe toți. UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să atingă neutralitatea climatică până în 2050, pentru a preveni consecințele suplimentare și mai grave ale schimbărilor climatice. Monitorizăm în permanență condițiile meteorologice. Au fost implementate sisteme de avertizare timpurie în întreaga UE și colaborăm cu statele membre pentru a elabora planuri de urgență în caz de valuri de căldură pentru a proteja populațiile vulnerabile împotriva căldurii extreme”, spune Sinkevičius.

Potrivit comisarului, este posibil ca multe zone să fie afectate de secetă, vreme extremă, penurie de apă și incendii, iar noi lucrăm pentru a răspunde la aceste probleme.

În ceea ce privește seceta, jumătate din teritoriul UE se află sub avertizare, iar 17% se află în stare de alertă.

Singura modalitate de a face față acestor condiții în schimbare este să ne asigurăm că zonele agricole și pădurile noastre sunt mai rezistente la perioadele lungi de secetă și mai puțin predispuse la incendii. „Știm că pădurile biodiversificate sunt mai rezistente la schimbările climatice decât monoculturile, chiar și decât pădurile vechi de secole”, explică Sinkevičius.

Exit mobile version