Site icon Editia de Dimineata

Europa vs coronavirus. Situația la zi. Ce se întâmplă în Spania, Italia, Franța?

A fost un week-end prost în Europa. Situația se înrăutățește, iar guvernele Spaniei, Italiei și Franței iau măsuri am putea spune disperate. Nici în Elveția situația nu merge înspre bine, iar în Germania îngrijorarea este în creștere.

Peste tot se iau măsuri, se fac  strategii,  în speranța că se va putea opri răspândirea coronavirusului.

Stare de urgență în Spania

Spania a decretat  stare de urgență, pentru a doua oară de la debutul pandemiei, informează euronews.com. Premierul spaniol Pedro Sanchez a spus că va cere aliaților din Parlament să sprijine prelungirea stării de urgență pentru șase luni, până în luna mai, deși deocamdată starea de urgență este decretată numai pentru 15 zile.

Potrivit lui Sanchez, călătoriile între regiuni vor fi interzise conform regulilor impuse de starea de urgență.

De asemenea, fiecare regiune va fi sub carantină nocturnă între 23.00 și 06.00, cu o oră de flexibilitate.

Spania a depășit 1 milion de îmbolnăviri de COVID-19 și are un bilanț de 34.752 de decese.

Europa vs coronavirus. Situația la zi. Italia

Tot în acest week-end și Italia a anunțat înăsprirea restricțiilor, care includ închiderea temporară, începând de luni, a cinematografelor, teatrelor, sălilor de sport şi piscinelor.

Pe de altă parte, şcolile şi grădiniţele vor rămâne deschise în Italia, 75% dintre cursurile din licee şi universităţi desfăşurându-se în schimb online. Totodată, populaţia este îndemnată să evite pe cât posibil transportul în comun şi deplasările în afara comunităţii.

Ultimul bilanţ al Italiei indică circa 20.000 de cazuri noi de contaminare în 24 de ore, totalul de la începutul pandemiei ajungând la peste 500.000, cu 37.000 de decese.

Record de îmbolnăviri în Franța

Franța a înregistrat duminică 52.010 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, după ce sâmbătă raportase 45.422 de noi contagieri, a anunțat Ministerul Sănătății.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, 116 persoane au murit din cauza Covid-19 în ultimele 24 de ore, față de sâmbătă, când bilanțul a fost de 137.

Franța a ajuns, astfel, duminică, la un bilanț total al cazurilor de 1.138.507, ceea ce clasează țara pe locul cinci în ceea ce privește numărul de infectări, după Statele Unite, India, Brazilia și Rusia.

Europa vs coronavirus. Situația la zi în Elveția

Vești  tragice vin și din Elveția. Este pe cale să fie copleșită de vârful pandemiei și începe să ia măsuri. Deciziile pe care medicii elvețieni le-ar putea lua în scurt timp, sunt aceleași cu care s-au confruntat medicii din Bergamo în martie, copleșiți de primul val al pandemiei, potrivit unui articol din La Stampa, preluat de Hotnews.

Elveția stă și ea foarte prost la rata de infectare. Raportul de infectări este de 494,9 de cazuri la 100.000 de locuitori. Adică, de două ori mai mare decât în ​​Italia și în Austria, de cinci ori mai mare decât în ​​Germania.

Documentul întocmit de Academia Elvețiană de Științe Medicale și de Societatea Elvețiană de Medicină Intensivă este în vigoare din 20 martie, deși nu a fost încă adoptat oficial.

Cum se face triajul

Titlul este precis: „Triajul tratamentelor de terapie intensivă în caz de lipsă de resurse”. La întrebarea care se pune în toate spitalele din întreaga lume, Elveția pune negru pe alb un răspuns: „La nivelul B, în caz de indisponibilitate a paturilor la terapie intensivă nu ar trebui făcută nicio resuscitare cardiopulmonară”.

La pagina 5 a documentului sunt indicate tipurile de pacienți destinați să nu fie internați în secția de terapie intensivă: „Vârsta de peste 85 de ani. Vârsta de peste 75 de ani însoțită de cel puțin unul dintre următoarele criterii: ciroză hepatică, insuficiență renală cronică în stadiul III, insuficiență cardiacă de clasa NYHA mai mare de 1 și supraviețuire estimată la mai puțin de 24 de luni”.

La nivelul A, paturi disponibile la terapie intensivă, dar resurse limitate, criteriile pentru a nu fi admiși la reanimare sunt mai grave. Printre altele: „Stop cardiac recurent, boală oncologică cu o speranță de viață mai mică de 12 luni, demență severă, insuficiență cardiacă clasa IV / NYHA, boală degenerativă în stadiul final”.

Totuși, chiar și în Elveția pragmatică, acest lucru a stârnit stupoare, recunoaște Franco Denti, președintele Ordinului Medicilor din Cantonul Ticino: „Când a apărut această directivă, am sărit de pe scaun. Să decizi pe cine să resuscitezi și pe cine nu este greu, foarte greu pentru orice medic. Dar acest document, care este public, este o garanție pentru medicii și pacienții înșiși, care nu vor să fie supuși unui tratament suplimentar”.

Europa vs. coronavirus. Situația din Germania

Numărul de decese de coronavirus a depăşit sâmbătă 10.000 în Germania, ţară până de curând relativ cruţată de pandemie dar care acum este lovită din plin.

Institutul de sănătate publică Robert Koch (RKI) a contabilizat sâmbătă 10.003 decese de la începutul crizei sanitare, cu 49 în plus faţă de vineri.

În total, 418.005 de persoane au fost infectate cu COVID-19, respectiv cu 14.714 în plus în mai puţin de 24 de ore, un nou record cotidian, chiar dacă acest număr include cazuri care nu au fost înregistrate în ajun din cauza unei deficienţe tehnice în transmiterea datelor.

Precedentul record a fost stabilit joi, RKI contabilizând în acea zi 11.287 de cazuri într-o zi.

Germania, care a fost mai degrabă cruţată de primul val din primăvară, se confruntă de mai multe săptămâni, ca toate ţările europene de altfel, cu o puternică creştere a numărului de infectări cu COVID-19.

În contextul recrudescenţei pandemiei, autorităţile germane au înăsprit restricţiile, adoptând în special interdicţii de adunare.

De asemenea au fost decise restricţii locale, cum s-a întâmplat la Berlin, unde purtarea măştii a fost impusă pe anumite străzi frecventate. Într-un canton alpin din landul Bavaria, din jurul Berchtesgaden, a fost impusă o izolare aproape totală la începutul săptămânii.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut solemn săptămâna trecută populaţiei să reducă la maximum relaţiile sociale, făcând apel la aceasta „să rămână la domiciliu” cât de mult posibil. „Cum va fi iarna, cum va fi Crăciunul nostru, se va decide în următoarele zile şi săptămâni”, a avertizat ea.

Foto: edwin Hooper/ Unsplash

Exit mobile version