Site icon Editia de Dimineata

Europarlamentarii români, arondați grupurilor politice. Unde vor activa și ce roluri vor avea?

În contextul ultimelor alegeri europarlamentare, fiecare partid are posibilitatea de a adera la o familie politică europeană, însă gruparea nu se face în funcție de naționalitate, ci pe baza afinităților politice ale fiecăruia.

Pentru a constitui un grup politic numărul minim de deputați necesar este de 25 și cel puțin un sfert din statele membre trebuie să fie reprezentate în cadrul grupului. Un deputat poate aparține unui singur grup politic, iar unii deputați nu fac parte din niciun grup politic, ei fiind, în acest caz, deputați neafiliați, potrivit europarl.europa.eu.

Fiecare grup politic își asigură organizarea internă, prin desemnarea unui președinte (sau a doi copreședinți, în cazul anumitor grupuri), a unui birou și a unui secretariat. Distribuția locurilor deputaților în sală se face în funcție de apartenența politică, de la stânga la dreapta, cu acordul președinților de grup.

Cei opt europarlamentari români ai USR/PLUS s-au alăturat grupului liberal reformat „Renew Europe”. În acest sens se zvonește că președinția grupului „Renew Europe” ar putea să-i revină lui Dacian Cioloș, în condițiile în care el ar decide să-și păstreze scaunul de europarlamentar, conform moldova.europalibera.org.

De asemenea, grupului european PPE, i s-au alăturat europarlamentarii din PNL, UDMR și PMP. În ceea ce privește situația celor doi europarlamentari ai lui Ponta, și anume Corina Crețu și Mihai Tudose, aceștia au anunţat, într-un comunicat de presă, că a Pro România a devenit membru cu drepturi depline al Partidului Democrat European.

PSD va trimite în legislativul de la Strasbourg pe fostul ministru Rovana Plumb, jurnalista Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru și Dragoș Benea, care cel mai probabil se vor alătura socialiștilor.

Exit mobile version