Site icon Editia de Dimineata

Europeni, vi se pregătește ceva: săptămână de muncă de patru zile!

Pare o veste bună, nu, dar să nu ne luăm deja concediu. Deocamdată este o intenție. Să vedem ce urmează.

Uniunea Europeană ar trebui să implementeze un program de lucru de patru zile pe săptămână în sectoarele afectate de o penurie a forţei de muncă, îndeamnă, într-un interviu acordat agenţiei oficiale portugheze de presă Lusa, comisarul european însărcinat cu Munca şi Drepturile Sociale Nicolas Schmit, scrie Euractiv.

„Cred că este un lucru care avansează treptat (…), pentru că noile generaţii au o anumită viziune despre echilibrul între muncă şi viaţa personală. Eu sunt deschis acestui lucru”, a spus Schmit.

Portugalia implementează deja un proiect-pilot în acest domeniu, însă comisarul european subliniază că „nu există o poziţie comună” a UE asupra unei reduceri a săptămânii de muncă. „Cred că este un lucru care se va întâmpla în baza unor acorduri între partenerii sociali”, a afirmat el.

Comisarul european a dat exemplul Germaniei, unde cel mai mare sindicat cere o avansare în implementarea săptămânii de muncă de patru zile şi în care unele companii prezintă soluţii în vederea recrutării de angajați – şi anume în sectorul transporturilor.

„Problema reducerii timpului de muncă poate fi o modalitate de a atrage muncitori. Cum unele sectoare întâmpină dificultăţi în a atrage oameni, poate că trebuie să devină mai atractive. Acesta este un lucru care se negociază între partenerii sociali”, a declarat comisarul european.

 

Exit mobile version