Site icon Editia de Dimineata

Eurostat: Românii se mută din casa părintească, în medie, la aproape 28 de ani

Potrivit datelor Eurostat, vârsta medie la care tinerii din Uniunea Europeană au părăsit casa părintească a fost anul trecut de 26,4 ani. Cel mai târziu au părăsit casa părinților croații, la o vârstă medie de 32,4 ani, urmați de slovaci (30,9), maltezi și italieni (30,2).

Bărbații pleacă mai târziu din casa părintească decât femeile. În medie, bărbații au părăsit domiciliul părinților la vârsta de 27,4 ani, iar femeile la 25,4 ani. Această tendință s-a înregistrat în toate țările, cu excepția Suediei, unde femeile au plecat în medie cu 0,1 ani mai târziu decât bărbații.

Cele mai mari diferențe între sexe se înregistrează în România, unde bărbații pleacă din casa părinților la 30 de ani, în timp ce fetele la 25,5 ani. Pe locul doi s-a clasat Bulgaria cu o diferență de 4,2 ani (bărbați s-au mutat la 32 și femeile la 27,8 ani). Suedia, Luxemburg și Estonia au înregistrat cele mai mici decalaje de gen cu 0,1, 0,4 și respectiv 0,5 ani diferență între bărbații tineri și femeile care părăsesc casa părintească.

Dacă în țările mediteraneene tineri nu mai locuiesc cu părinții abia după împlinirea vârstei de 30 de ani, în țările nordice, tinerii părăsesc casa părintească în jurul vârstei de 20 de ani. Cel mai devreme pleacă de la domiciliul părinților, chiar înainte de a deveni majori, suedezii, în medie la 17 ani și jumătate, urmați de luxemburghezi la 19,8 ani și danezii la 21,2 ani.

Sursa foto: educatieprivata.ro
Exit mobile version