Site icon Editia de Dimineata

EUROVISION 2022. Versurile piesei de la Zdob și Zdub, înlocuite. Petiție: România și Moldova să concureze împreună

S-a iscat o controversă în jurul piesei care va reprezenta Republica Moldova la Eurovision. Au fost înlocuite câteva versuri din cântecul “Trenuleţul”, care amintesc de spaţiul istoric comun al românilor din Republica Moldova şi România. Decizia de a modifica textul piesei interpretate de Zdob și Zdub și Frații Advahov a scandalizat opinia publică.

În varianta originală a piesei „Trenuleţul”, autorul textului exprimă discret legătura strânsă dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului şi cât de greu e să percepi unde te afli – în Republica Moldova sau în România:

“Țară veche, țară nouă,
Parcă-i una, parcă-s două,
Ba aparte, ba împreună,
Parcă-s două, parcă-i una”

Textul schimbat:

“Trenul vede când aleargă
Cât de mică-i lumea largă
Și că nu mai pare mare
Pentru că n-are hotare”

Pe reţelele sociale, oamenii se revoltă şi spun că piesa nu mai este aceeaşi fără versurile care promovează un mesaj unionist.

Vasile Advahov a declarat pentru TVR Moldova că nu a ştiut de înlocuirea strofei, întrucât Roman Iagupov, solistul formaţiei Zdob şi Zdub, obişnuieşte adesea să improvizeze pe scenă.

Ina Paladi, cetățeană din Moldova, a lansat o petiţie online prin care cere ca cele două țări să participe la Eurovision cu o singură piesă – “Trenuleţul”.

Dacă tot „Trenulețul” cu mesajul unionist a pornit de la Chișinău spre București, ce-ar fi să răspundă și Bucureștiul și să-i deschidă gara, de unde să-l trimitem spre Torino, ca unic reprezentant al spațiului „de acasă până acasă”?, se scrie în petiție.

Lansată oficial în pragul sărbătorilor de iarnă, piesa a reușit să atingă cote maxime într-un timp record. Combinație de muzică rock și muzică populară, videoclipul melodiei „Trenulețul” a fost vizionat de două milioane de ori de la lansare. Videoclipul a fost regizat de basarabeanul Roman Burlaca (regizorul videoclipurilor lui Carla’s Dreams), muzică și text – Zdob si Zdub & Frații Advahov.

O decizie finală legată de versurile piesei încă nu a fost luată.

Exit mobile version