Site icon Editia de Dimineata

Everestul, aglomerat şi murdar. Ultimul supraviețuitor al echipei care a cucerit prima dată vârful: Oamenii aruncă cutii de conserve și diverse ambalaje. Cine le strânge?

Muntele Everest este prea aglomerat și murdar, spune ultimul membru aflat în viață al primei echipe care a escaladat  celebrul vârf, citat de The Guardian.

Kanchha Sherpa, în vârstă de 91 de ani, spune că ar trebui să arătăm mai mult respect vârfului sacru care a fost escaladat de mii de ori începând cu anul 1953.

Singurul membru supraviețuitor al expediției care a ajuns pentru prima dată pe vârful Everest a declarat că cel mai înalt vârf din lume este prea aglomerat și murdar, iar muntele este un zeu care trebuie respectat.

Kanchha Sherpa, în vârstă de 91 de ani, a fost unul dintre cei 35 de membri ai echipei care i-a ajutat pe neozeelandezul Edmund Hillary și pe ghidul său şerpaş Tenzing Norgay să ajungă pe vârful de 8.849 de metri pe 29 mai 1953.

„Ar fi mai bine pentru munte să se reducă numărul de alpiniști”, a declarat Kanchha într-un interviu acordat sâmbătă la Kathmandu. „În momentul de față, există permanent o mulțime de oameni pe vârf”.

Tot mai aglomerat, an de an

De la expediția Hillary-Tenzing, vârful a fost escaladat de mii de ori și a devenit tot mai aglomerat în fiecare an. În timpul sezonului de alpinism din primăvara lui 2023, 667 de alpiniști au escaladat vârful, aducând mii de oameni cu ei în tabăra de bază între lunile martie și mai.

Sunt  îngrijorări legate de numărul de persoane care locuiesc pe munte luni întregi, dar autoritățile nu au planuri să reducă numărul de permise eliberate alpiniștilor.

Regulile cer alpiniștilor să își adune propriile gunoaie.

„Este foarte murdar acum. Oamenii aruncă cutii de conserve și ambalaje după ce mănâncă. Cine le strânge?” a spus Kanchha. „Unii alpiniști își aruncă pur și simplu gunoaiele în crevase, unde momentan nu se văd, dar în cele din urmă vor ajunge la tabăra de bază, pe măsură ce zăpada se topește și le duce în jos”.

Pentru şerpaşi, Everestul este Qomolangma, sau zeița mamă, venerat de comunitatea lor. Ei obișnuiesc să îndeplinească ritualuri religioase înainte de a urca pe vârf.

„Ei nu ar trebui să murdărească muntele. Este cel mai mare zeu al nostru și ei nu ar trebui să murdărească zeii”, a declarat Kanchha. „Qomolangma este cel mai mare zeu pentru șerpași, dar oamenii fumează și mănâncă carne și o aruncă pe munte”.

Acțiuni individuale

Kanchha era tânăr când s-a alăturat expediției din 1953. El a fost unul dintre cei trei șerpași care au mers până la ultima tabără de pe Everest împreună cu Hillary și Tenzing, dar nu a putut merge mai departe deoarece cei trei nu aveau permis.

A auzit prima dată de ascensiune la radio și s-a întâlnit cu cei doi în tabăra doi.

„Ne-am adunat cu toții în tabăra doi, dar nu exista alcool, așa că am sărbătorit cu ceai și gustări”, a spus el. „Apoi am adunat tot ce am putut și am mers în tabăra de bază”.

Traseul pe care l-au deschis de la tabăra de bază până în vârf este încă folosit de alpiniști. Doar secțiunea de la tabăra de bază până la tabăra 1, peste cascada Khumbu, se schimbă în fiecare an.

Kanchha are patru copii, opt nepoți și o strănepoată de 20 de luni. El locuiește cu familia în satul Namche, la poalele Muntelui Everest, unde familia conduce un mic hotel pentru drumeți și alpiniști.

 

 

Exit mobile version