Site icon Editia de Dimineata

Evoluția SURPRINZĂTOARE a creierului afectat de Covid. Declinul cognitiv este mai sever decât se bănuia

Gândește-te cam așa: astăzi funcționezi “normal”, iar peste câteva zile, în urma îmbolnăvirii, creierul tău începe să dea rateuri și te trezești că ai capacitatea de procesare a unei persoane de 70 de ani. Nu sună deloc bine!

10 puncte IQ mai puțin. Sau 20 de ani din viață

Un studiu realizat la Universitatea din Cambridge și anticipat de revista New Scientist dezvăluie că în următoarele şase luni după infectarea cu Covid, coeficientul de inteligenţă al unei persoane poate scădea cu până la 10 puncte.

Acest lucru este echivalent cu “pierderea” care se întâmplă în organism între 50 și 70 de ani. Simplificat, poți spune că pierzi 20 de ani din tinerețea creierului.

Singurul lucru care rămâne de înțeles acum este cât de permanentă este această remisie și care este rezistența pacientului în fața acestei provocări.

Care este mecanismul?

Este posibil ca infectarea cu Covid să promoveze declinul cognitiv în mai multe moduri, atât prin lezarea creierului din cauza unui exces de reacție imună, cât și pentru că infecția provoacă micro-hemoragii, sau micro-ischemii în diferite zone neuronale, iar acum studiile investighează durata acestor posibile daune.

Testarea

Experții au comparat rezultatele mai multor teste cognitive efectuate la șase luni după infectare pe 46 de pacienți internați pentru Covid-19 cu testele cognitive ale populației de control (66 mii de indivizi), studiu din care a reieşit că la pacienții recuperați de Covid s-au redus viteza de procesare a informațiilor, capacităţile de înțelegere a limbajului și au fost semnalate diferite deficiențe cognitive.

Deficiențe cognitive post-Covid

„Numai în Anglia, la secţiile de terapie intensivă au fost internate 40.000 de persoane bolnave de Covid, ceea ce înseamnă că deficitele cognitive post-Covid pot afecta un număr mare de oameni din întreaga lume”, a explicat Adam Hampshire de la Imperial College London.

Adam a condus un (alt) studiu publicat în revista EClinicalMedicine, care a implicat peste 80.000 de indivizi și a evidențiat diferite deficite cognitive la persoanele recuperate de Covid.

“Acest lucru înseamnă că exact în acest moment sunt numeroase persoane care experimentează probleme cognitive, iar acest lucru se va întâmpla multe luni de acum încolo”.

Exit mobile version