Site icon Editia de Dimineata

Evoluția surprinzătoare a unui stat. Cum arăta Dubaiul, înainte să devină capitala mondială a luxului

Sursă Cover Foto: vice.com

Unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din Emiratele Arabe Unite a lansat un proiect prin care analizează traseul industriei de fotografie din țara sa, înainte ca Dubaiul și Abu Dhabi-ul să devină ceea ce sunt astăzi. Orașe ultra dezvoltate, în care luxul și spectaculozitatea arhitecturală te fac să te simți în altă lume.

Ammar Al Attar, un fotograf pasionat de documentare, lucrează în cadrul Fundației de Artă Sharjah, iar în ultimii doi ani a pus la cale un proiect intitulat Aks al Zaman (Momente inversate), prin care dorește să arate traseul dezvoltării celor mai vechi studiouri de fotografie din țară, prin prezentarea fondatorilor și arhivelor care au supraviețuit timpului.

Pentru realizarea documentarului, Ammar a intervievat fotografii sau familiile acestora, cu scopul de a găsi oameni care au fost martori ai evoluției industriei și care au trăit fenomenul, pentru a reuși să extragă informații autentice. Totodată, fotograful mai colecționează și imagini de arhivă, pe care le scanează în speranța de a crea și o colecție digitală care va supraviețui mai mult timpului, potrivit Vice.

Sursă Foto: vice.com

Chiar dacă se axează pe o singură nișă, cea a cercetării evoluției industriei fotografiei din Emiratele Arabe Unite, în următoarele cadre este surprinsă și viața de la începutul a ceea ce avea să devină una dintre cele mai dezvoltate și luxoase țări din lume.

Sursă Foto: vice.com

Proiectul nu este doar despre fotografie, este mai mult decât atât”, îmi spune Ammar. „Este o șansă de a conserva bogata istorie culturală a regiunii”. Țelul lui suprem este să dezvolte o instituție dedicată protejării istoriei fotografice din Emirate și Golf „pentru că istoria redată în fotografii este cea mai sinceră oglindă a trecutului”. Ammar vrea să-și distribuie întreaga colecție într-o bază de date accesibilă tuturor. „Nu vreau să dețin monopol asupra poveștilor ăstora”, spune el. „Vreau să le împărtășesc cu lumea pentru că sunt amintiri care merită să fie date mai departe”, potrivit Vice.

Sursă Foto: vice.com

Sursă Cover Foto: vice.com

Exit mobile version