Site icon Editia de Dimineata

EXCLUSIV Analiștii demontează declarațiile lui Dragnea, Dragomir & Marian Munteanu

Întamplător sau nu, trei personaje ce provin din sfere diferite ale spațiului public au ieșit în ultimele 24 ore cu declarații stupefiante, prin virulența lor împotriva apartenenței României la UE. Liviu Dragnea, Marian Munteanu și Daniel Dragomir sunt uniți astăzi de o eroare extrem de pronunțată in comunicarea publică, și anume lansarea unei ipoteze ce vizează ruperea de Europa și întărirea unui curent de pesimism european, numai că acest curent nu există. Orice formator de opinie poate confirma faptul că românii sunt preocupați de posibilitatea de a călători fără vize în UE, de acces la sistemul de educație european și de integrarea în marea familie politică a țărilor europene, mai mult decât de validarea unui radicalism cu iz de inconștiență. Am stat de vorba cu 3 dintre jurnaliștii si analiștii care urmăresc războiul declarațiilor celor 3 personaje cu UE. Am vorbit cu Lucian Mîndruță (jurnalist Digi). Vlad Petreanu (jurnalist Europa FM) și Valeriu Turcan (analist politic).

Întrebat cum ar putea fi privită România după aceste declarații, având în vedere că mai sunt câteva luni până  la preluarea președinției Consiliului UE, Lucian Mîndruță consideră că: „Nu știu dacă este important cum ne privesc partenerii europeni, cred că este mai important cum ne privesc românii, mai ales cei care i-au dat votul lui Liviu Dragnea. Cred ca ei ar trebui să se întrebe acum: „Măi, oare l-am mandatat pe băiatul ăsta să ne scoată din organizația care a adus prosperitatea pe care o avem acum, oare vrem să o luâm pe drumul Belarusului ?” Deci, cred că liderii europeni sunt mai puțin importanți, românii acum, mai ales, alegătorii lui Dragnea trebuie să se întrebe: oare ce se întâmplă dacă domnul Dragnea ne scoate din UE, cum văd că vor aliații lui. Or să se întoarcă rudele mele din străinătate, o să mai avem subvenții Agricole la noi în stat, ce se va întâmpla cu țara asta?”. În completare, Valeriu Turcan este de părere că: ”Romania este privita ca o tara unde decizia politica a fost confiscata de infractori si de asociatii acestora. Pentru EU, mandatul romanesc va fi unul pierdut. Viorica Dancila nu are ce sa discute cata vreme nu stie sa citeasca de pe foaie.”

De asemenea, chestionat dacă  declarațiile lui Dragnea prefigurează intenția de a separa România de UE, Mîndruță a răspuns că: „Nu știu ce prefigurează, dar văd că oamenii care l-au susținut până acum și susțin, și am citit în dimineața asta de doi, au început deja campania pentru RoExit, domnul Munteanu și domnul Dragomir. Acum, așteptăm să se delimiteze de domnul Dragnea, dacă nu se delimitează, înseamnă că îi place.”. Valeriu Turcan subliniază: Dragnea e un om foarte disperat care ar da foc la tara ca sa se salveze. El crede ca joaca dupa o partitura a unor consultanti foarte destepti care lucreaza cu teme polarizante ca in America. Numai ca in Romania, alinierea lui Liviu Dragnea la anumite teme anti-europene foloseste inamicilor Romaniei. Sub falsa promovare a intereselor americane, Dragnea lucreaza de fapt pentru altii fortand crearea unor clivaje in societate. Cea mai performantă propagandă este considerată cea rusă pentru că are o mare capacitate de a se adapta contextului local. Pornind de la perspectiva marxistă asupra relațiilor sociale, propaganda rusă va exploata întotdeauna clivajele, tensiunile etnice sau sociale, va lucra cu germenii luptei de clasă, va construi pe arhetipurile etnice sau naționale existente. Metaforic, va identifica o crăpătură prin care o societate sângerează și va încerca transformarea ei într-o rană gravă. Nu întâmplător, propaganda rusă a fost identificată în Scoția, în Catalonia, în Bosnia, în Italia sau în localitățile cu tensiuni rasiale majore din SUA. De Moldova nici nu mai are rost să vorbim, unde propaganda rusă ține în viață, între altele, arhetipul jandarmului român asupritor. O vom găsi nu doar hrănind separatismul sau tensiunile rasiale, o vom găsi și în dezbaterile legate de mediu sau de politici publice foarte diverse. Dragnea este aliniat 100% propagandei ruse.”. Jurnalistul Europa FM, Vlad Petreanu nu exclude o posibilă variantă acestei intenții ale președintelui PSD.

Având în vedere că în ultimul timp pare că se dorește consolidarea pesimismului european, i-am întrebat pe cei 3 formatori de opinie dacă această temă are potențial de campanie electorală, Mîndruță este convins că: Da. Europesimismul este o idee puternică, pentru că românii își pun întrebarea de ce nu i-am prins din urmă pe occidentali? Și, sigur că este cel mai ușor să spui că e din cauza occidentalilor, e mai ușor decât să te uiți în ograda ta și să vezi ce probleme ai. Atunci, sigur că da, că această râcă și această diferență între noi și occidental, care există la nivel de venit, la nivel de civilizație, este foarte ușor exploatabilă. Problema este, că până acum, politicienii nu au exploatat-o în felul ăsta, pentru că responsabili, pentru că au înțeles că nu trebuie să stârnești un curent de opinie care să ducă într-o zonă care face rău României, românul este în stare să își facă rău cu mâna lui. Uite că acum politicienii au apăsat exact acel buton, butonul care România își face rău cu mâna ei și ăsta cred că este cel mai iresponsabil gest pe care l-am văzut din 90 încoace”. Valeriu Turcan crede că: Are potentialul de genera si instala un curent anti occidental in Romania, cu care ne vom lupta multi ani de zile de acum inainte din cauza unuia ca Dragnea care vrea sa acopere esecul guvernarii sale personale.”. Vlad Petreanu este sceptic în privința viitoarelor companii, rezumându-se la a preciza că: „Mai e până la campanie, vedem atunci”.

 

 

Exit mobile version