Site icon Editia de Dimineata

EXCLUSIV Janina Nectara despre campania Femei pe Bancnote: „Împreună, scriem istorie în Romania!” Află care sunt vedetele ce susțin acest demers

Campania Femei pe Bancnote a fost inițiată din dorința de a oamgia și recunoaște la nivel național meritele unora dintre cele mai importante femei ale istoriei României. Obiectivul principal al acestui demers este acela de a tipări pe bancnotele românești figurile feminine care au marcat diferite domenii din istoria României. Astfel, personalități importante ca Regina Maria, Ana Aslan, Ecaterina Teodoroiu, Iulia Hașdeu sau Maria Tănase sunt posibile variante pentru a ilustra în viitor anumite bancnote românești.

Pe lângă petiția simbolică adresată Guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, inițiatorii mai propun și varinata de a lăsa publicul să aleagă care este cea mai potrivită personaliate feminină demnă de a apărea pe o bancnotă de ciruclație națională.

Jurnalista Janina Nectara, promotorul principal al campaniei și membru fondator al acestei inițiative a explicat în exclusivtate pentru Editiadedimineata.ro care sunt principalele argumente ce susțin acest demers istoric și de ce ar trebui ca Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, să răspundă afrimativ unei astfel de propuneri.

În această campanie am încurajat oamenii mai mult să își aleagă personalitățile preferate, pentru ca ei să decidă cine merită să ajungă pe o bancnotă. Pentru că ei vor fi cei care creează un moment istoric în România! Și s-au strans aproximativ 14.200 de voturi până în acest moment, iar numarul de voturi crește vertiginos de la zi la zi.

Este evident că cei care au votat sunt de acord cu petiția (în care doar explicam resorturile acestui demers național), însa mult mai important este să își aleagă personalitatea preferată.

Însa invit cititorii publicației Ediția de Dimineață să își voteze personalitatea favorită pe www.FemeiPeBancnote.ro, dar să semneze și petitia cu un simplu click aici.

În petiția pe care am făcut-o simbolic online, astfel încât să explic oamenilor situația actuală mai bine, îl invit și pe domnul Mugur Isărescu să ni se alăture. Consider că nu suntem în două tabere diferite. Dimpotrivă!

Petiția este o invitație către Guvernatorul BNR de a ni se alătura în acest demers istoric și de a intra (la final de mandat) chiar domnia sa în istorie drept Primul Guvernator din Istoria Romaniei Care a Dat Ordin de Emitere a Unei Bancnote cu Efigie Feminina.

Dacă BNR va face acest gest atât de frumos și de necesar în contextul actual, va face nu o favoare, nu o excepție, ci o reparație morală firească. Dacă măcar uneia dintre femeile istorice valoroase ale României i se recunosc oficial meritele și îi este plasat chipul pe o bancnota de circulație națională, nu pe mici monede comemorative închise într-un muzeu, atunci e ca și când le-am onora pe toate cele 100 de personalități care au intreprins acțiuni revoluționare pentru tară, pe toate cele care au contribuit la evoluția noastră, a tuturor, și la realizarea României moderne.

Dacă, însă, petiția va fi declinată de BNR, atunci nu poate sa însemne decât un singur lucru.
A refuza recunoașterea succesului femeilor românce, înseamnă a-i refuza României jumătate din meritele pe care le are!
În aceste condiții, domnul Mugur Isărescu rămâne din nou în istorie și în memoria colectivă, însă drept Guvernatorul Care A Refuzat Recunoașterea Meritelor și Succesului (premiat internațional al) Româncelor! Sunt convisă că domnul Isărescu este o persoană inteligentă și va alege sa fie rememorat la superlativ!”, a menționat Janina Nectara.

Personalități mondene care susțin inițativa Femei pe Bancnote

Date fiind circumstanțele actuale, un astfel de proiect nu putea fi expus publicului într-un moment mai prielnic.  Având în vedere faptul că anul acesta România serbează Centenarul Marii Uniri de la 1918 contextul social și politic actual este încărcat de un puternic simbolism, ce a facut mult mai facilă comunicarea dintre inițiatorii campaniei și public.

Campania a luat un avant impresionant. La nici 24 de ore de când am lansat campania, peste 50 de publicații și emisiuni TV, aparținand tuturor trusturilor de presa, au îmbrățisat ideea și au vorbit despre acest demers istoric.

Totodată, universitățile din România și-au arătat interesul pentru această campanie. Prima instituție de învățamânt superior, care a anunțat oficial susținerea campaniei „Femeie Pe Bancnote”, este chiar cea mai mare universitate din țară – Universitatea Politehnica București.”, a precizat Janina Nectara. 

Susră Foto: newss.ro

Deoarce un astfel de demers nu poate fi trecut cu vederea, mai multe personalități mondene ale României s-au alăturat campaniei naționale „Femei Pe Bancnote”. 

„Mă bucur, de asemenea, că personalitățile și tineri de excepție pe care românii îi admiră enorm și care pot fi considerați un exemplu de ambiție, tenacitate și succes au imbrățișat campania și militează alături de noi pentru a crea acest moment istoric.
Țin să le multumesc Innei, Antoniei, lui Bodo și Trupei Proconsul, Monicăi Anghel, Irinei Săulescu, lui Toni Grecu (Divertis), Alinei Eremia, Irinei Rimes, Anei Baniciu, Ralukăi, lui Matteo, lui Liviu Teodorescu, Irinei Margareta Nistor și artiștii continuă să se alature în număr din ce în ce mai mare.”, a mai aduăgat aceasta.

Alina Eremia

Sursă Foto: Facebook

Liviu Teodorescu

Sursă Foto: Facebook

Toni Grecu

Sursă Foto: Facebook

Antonia

Susră Foto: Instagram

Inna

Sursă Foto: Instagram

Fondatoarea platformei, Janina Nectara, nu uită să le mulțumească și voluntarilor implicați în acest proiect: „Pentru că este un demers de mândrie națională, țin să accentuez că proiectul este realizat strict de voluntari (femei și bărbați deopotrivă – specialiști în IT, consultanți juridici, translatori, reporteri, editori video), care lucrează cu toții benevol pentru același ideal.

Țin să le mulțumesc cu acest prilej pentru dăruirea cu care s-au implicat în această campanie și să îi menționez pe:
Raluca Florian, Magdalena Albu, Anamaria Hancu, Cosmin Neagu, Gabriel Crișan, Julius Constantinescu, Vlad Pârvulescu, Alina Balatchi și Veronica Costache – fondatoarele Romanian Women In UK – în frunte cu minunata Ștefania Banu – director New Generation Football Club, cea care s-a alăturat benevol campaniei de la bun început și căreia îi datorăm o mare parte din succesul acestui demers!
Tuturor le sunt extrem de recunoscătoare pentru tot suportul și implicarea cu care ne-au onorat în acest demers istoric național.

De altfel, comunitatea românilor din Marea Britanie este și cea mai activă în această campanie.
Suntem extrem de privilegiați să îi  avem alături de noi și pe Consulul Onorific al României în Țara Galilor, doamna Diana Stroia și pe  ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Excelența Sa, domnul Dan Mihalache. Ambii au dat un exemplu extraordinar de respect al valorilor naționale, semnând petiția simbolică adresată Guvernatorului Băncii Naționale.

Pentru că atât barbații cât și femeile care ne-au susținut au înțeles că nu suntem în două tabere diferite.
Au înțeles că avem cu toții același crez. Recunoașterea valorilor naționale! Fie că sunt bărbați, fie că sunt femei.

Știu că ne citesc oameni inteligenți, care ințeleg că FEMEI PE BANCNOTE este un demers de mândrie națională. De aceea invit cititorii publicației Ediția de Dimineată să intre pe www.FemeiPeBancnote.ro, să citească poveștile româncelor care au schimbat lumea, să iși aleagă personalitățile preferate și să semneze petiția.
Împreună, scriem istorie în Romania!”, a spus jurnalista Janina Nectara.

Exit mobile version