Site icon Editia de Dimineata

EXCLUSIV Janina Nectara, despre campania Femei pe Bancnote: „În nenumărate domenii româncele au fost PRIMELE sau UNICELE în lume”

Facebooc

Imaginea femeilor în societate

De-a lungul timpului femeile au încercat din răsputeri să schimbe mentalul colectiv în ceea ce privește egalitatea de gen. De la mișcarea sufragetelor din 1903 și până în prezent, femeile au cerut drepturi egale cu cele ale bărbaților și inculusiv, o recunoaștere egală a realizărilor și a activităților în spațiul public. Cu toate acestea, încă există o astfel de problemă, care nu ar mai trebui să fie de actualitate, având în vedere vechimea opoziției feministe față de aceste nedreptăți.

Astfel, în orice postură am plasa femeia, aceasta va fi văzută de societate inferioară bărbatului. Acest aspect are multiple cauze, de la docme religioase, până la prejudecăți și stereotipuri colective, care pun de fiecare data femeile pe locul doi în ierarhia socială. Din acest motiv, în lupta din interiorul spectrului puterii, femeile pleacă din start cu multiple dezavantaje, ele fiind o țintă mult mai ușoară pentru societate.

Ideea de bază de la care a plecat această inițiativă este aceea că una dintre principalele metode de omagiere a personalităților românești cu merite deosebite, nu deservește decât jumătate din populația României, femeile fiind excluse prin omisiune sau chiar dezinteres.

Femeile nu sunt absente din națiunea română!

Esența petiției se referă la faptul că: „Femeile nu sunt absente din națiunea română!”, potrivit femeipebancnote.ro  Iar din cauza faptului că nu sunt la fel de omagiate ca omologii lor bărbați, implementează în mentalul colectiv ideea că femeile nu au fost suficient active din punct de vedere profesional  pe parcursul istoric al Rommâniei, precum au fost bărbații. O idee complet eronată, care se dorește a fi desființată prin exemple și argumente solide.

În acest sens, femeipebancnote.ro a creat o listă care cuprinde 100 de femei demne de laudă și care ar merita să fie reprezentate pe bancnotele noastre naționale. Mai mult decât atât, argumentul principal pe care aceștia îl propun este acela că banii reprezintă cel mai uzitat obiect al vieții cotidiene, care ar putea transmite facil o parte din istoria țării, indicând pe cine prțuim noi ca țară.

Un omagiu adus femeilor la nivel internațional

Inițiativa de a omagia personalitățile feminine ale istoriei prin tipărirea bancnotelor a aparținut în treși altor state precum: SUA, Marea Britanie sau Canada. Astăzi, în anul 2018, pe lângă cele trei țări care aveau deja implementată o astfel de schimbare se mai numără și alte state precum: Suedia, Israel, Scotia, Ucraina, Coreea de Sud, Mexic, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Japonia, Siria, și multe alte țări au efigii feminine pe bancnote.

Interviu Janina Nectara, fondador femeipebancnote.ro

Sursă: Facebook

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Edițiadedimineata.ro Janina Nectara a precizat faptul că acest demers este unul istoric, cu atât mai mult cu cât vine ca  omagiu adus femeilor în an centenar. 

2018 este un an istoric pentru România. Nu doar că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, dar sărbătorim și 80 de ani de când româncele au obținut cu mari sacrificii și insistențe drept de vot. O minte luminată spunea că cine nu își cunoaște istoria și trecutul, nu are niciun viitor.
Istoria noastră a fost făcută atât de bărbați cât și de femei. Ei bine, noi pe cea făcută de femei nu o cunoaștem destul de bine. Încă!  
FPB (femei pe bancnote, n.r) este o invitație la descoperirea acestei părți de istorie, o invitație de a cunoaște aceste femei minunate despre care ar fi trebuit să învățam în școli.
România a avut (și sigur încă are) femei remarcabile, care au realizări recunoscute de comunitățile științifice internaționale, apăr în enciclopediile și dicționarele marilor personalități ale lumii, au fost premiate și apreciate de înalte foruri internaționale.  Doar noi nu le aplaudăm, doar noi nu ne mândrim cu ele? 
De ce oare? Este întrebarea de 1 miliard de lei. Cash! În bancnote! Fără chipuri feminine pe ei. ÎNCĂ…
Cu toate că istoria ne demonstrează că avem mai mult de 100 de femei remarcabile-pe care le găsiti pe www.FemeiPeBancnote.ro, România, în cei 100 de ani de când s-a înființat ca stat independent, nu are nici măcar un simbol feminin național.  

Banii sunt printre cele mai puternice simboluri naționale.  Chipurile care apar pe bancnote simbolizează mândria acestei țări. Arată pe cine valoram noi ca națiune, ca societate, ca individ.

Pe banii românești apăr imagini ale bărbaților. Bărbați istorici cu merite incontestabile. Bărbați indiscutabil valoroși!
Însă, negăsind nicio femeie pe banii naționali, ne întrebăm firesc, unde sunt femeile valoroase ale țării… Cele care au contribuit la realizarea României moderne…
Femeile nu sunt absente din națiunea română. Însă sunt absente de pe bancnote. Ceea ce dă impresia că femeile n-ar fi contribuit la clădirea și evoluția acestei țări sau că ar fi avut un rol minor, cvasiinexistent. O percepție total eronată, pe care a venit momentul să o corectăm. 
Consider că în anul istoric al Centenarului Mării Uniri-un an cu o dublă și puternică simbolistică, a sosit timpul să onoram oficial femeile excepționale ale României. Mai ales că, în nenumarate domenii, româncele au fost PRIMELE sau UNICELE în lume.”, a menționat aceasta.

Sursă foto: femeipebancnote.ro

Foarte importante pentru acestă inițiativă sunt și propunerile de personalități feminine care vor avea să fie bancnotele noastre naționale.

Puțină lume știe că prima femeie inginer DIN LUME este o româncă: Elisa Leonida Zamfirescu. 
Prima femeie doctor în medicina DIN LUME – tot o româncă Maria Cutarida Cratunescu.
Prima femeie doctor în drept DIN LUME – tot o româncă-Sarmiza Bilcescu 
Prima femeie explorator DIN LUME-româncă Florica Maria Sas și enumerările pot continuă.
Pe site-ul FemeiPeBancnote.ro am creat o selecție de 100 de personalități feminine istorice, care au realizat acțiuni revoluționare, au obținut recorduri mondiale sau distincții remarcabile, din care românii sunt invitați să își aleagă personalitatea preferata, care va fi imprimata pe o bancnotă în Anul Centenarului.
Este modalitatea cea mai relevanță de a celebra meritele extraordinare  ale româncelor care au dus numele țării pe cele mai înalte culmi.
Desigur, în an Centenar, autoritățile pot face clasicele depuneri de coroane sau lansări de statui, însă e prea puțin. Mult prea puțin! 
Gândiți-va doar la simplul fapt că pentru a vedea o statuie, trebuie să te deplasezi într-un anume oraș, într-un anume cartier, pe o anumită stradă, la un anumit număr. Câți dintre noi merg special în țară, să vadă statuia personalității X?  Răspunsul este evident!

La fel și micile ediții de monede comemorative, care sunt foarte scumpe, extravagante, inaccesibile majorității românilor (monede ce sfârșesc prin a fi închise în muzeul Băncii Naționale sau ajung la câțiva colectionari care plătesc prețuri exorbitante) nu pot fi luate în considerare.

Pe o bancnota, în schimb, am avea chipul unei femei istorice permanent în fața ochilor, fiindcă banii trec prin mâinile noastre, ale tuturor. 
Doar așa o femeie istorică excepțională ar fi cu adevarat recunoscută, celebrată în mod oficial și transformată în simbol național!

Ca să nu mai menționez că este un proces foarte simplu, mai ales că bancnotele noastre se schimbă oricum din cauza schimbării stemei naționale. Așadar, nu costă NIMIC în plus! Și foarte important, reflectă gradul nostru de civilizație în raport cu țările membre ale acelorași foruri internaționale din care facem și noi parte, țări care și-au arătat deja respectul și apreciarea pentru femeile lor merituoase.”, a menționat Janina Nectara.

 

Exit mobile version