Site icon Editia de Dimineata

Exclusiv. Laureat al Premiului Abel (Nobelul pentru matematică): România și Ungaria sunt amenințate de sărăcie crâncenă

Endre Szemeredi, câștigător al Premiului Abel pentru Matematică în 2012

Unul dintre cei mai mari matematicieni din Europa, Endre Szemeredi, impresionează în primul rând prin modestie și luciditate. La 82 de ani ai săi, el a venit în cârje la Heidelberg Laureate Forum 2022, pentru a sta de vorbă cu cei mai promițători tineri matematicieni din întreaga lume și a le da sfaturi utile pentru viitoarea lor carieră în domeniu.

Pentru realizările sale în matematică, Szemeredi a fost premiat în 2012 cu Premiul Abel, echivalentul Premiului Nobel în Matematică.

Premiul Abel este acordat anual de către regele Norvegiei unui matematician remarcabil. Este numit după matematicianul norvegian Niels Henrik Abel (1802-1829) și modelat direct după Premiul Nobel.

Istoria Premiului Abel datează din 1899, când matematicianul norvegian Sophus Lie a propus înființarea sa, după ce a aflat că planurile lui Alfred Nobel pentru premii anuale nu vor include unul și pentru matematică.

În 1902, regele Oscar al II-lea al Suediei și Norvegiei și-a exprimat dorința de a finanța un premiu pentru matematică pentru a completa premiile Nobel, dar stabilirea premiului a fost împiedicată de dizolvarea uniunii dintre Norvegia și Suedia în 1905.

A durat aproape un secol înainte ca premiul să fie stabilit definitiv de guvernul Norvegiei în 2001 și s-a intenționat în mod specific „să le ofere matematicienilor propriul echivalent al unui Premiu Nobel”. Laureații sunt selectați de Comitetul Abel, ai cărui membri sunt numiți de Academia Norvegiană de Științe și Litere.

Endre Szemeredi la Heidelberg Laureate Forum

Teama nejustificată de Inteligența Artificială

Profesorul emerit a acceptat fără rețineri să discute despre aspecte profesionale, dar inevitabil discuția a curs și în direcția războiului din Ucraina.

Teama de Inteligența Artificială și felul în care aceasta poate fi folosită împotriva noastră e un subiect la modă zilele acestea.

Există doua perspective diferite. Una e că se va ajunge prea departe. Dar să știți că așa a fost mereu. De fiecare dată când apare o inovație științifică, la început oamenii se vor teme. Eu sunt de părere că Inteligența Artificială va fi parte a vieților noastre și ne va fi de mare utilitate.

Cu siguranță nu vom putea trăi fără ea în viitorul nu foarte îndepărtat. Ea ne va controla viețile. Nu există limite pentru Inteligența Artificială, fiindcă ne aflăm departe de a le cunoaște. În termeni ordinari, Inteligența Artificială nu are limite”, ne-a declarat deținătorul și al premiului Leroy P. Steele pentru matematică, distincție oferită de Societatea Americană pentru Matematică în 2008.

El le recomandă tututor, indiferent de realizări, să își păstreze modestia și echilibrul. “Realizările mele în matematică datează din 1975. E greu să vii cu ceva nou. În cel mai bun caz, să dovedești că unii din trecut de fapt au greșit. Credeți-mă, în domeniul meu e mai simplu să fi modest, decât să dovedești contrariul. 

Sunt surprins când văd oameni lipsiți de modestie. Cred că își irosesc energia. Eu îmi văd de treaba mea. Continui să lucrez la probleme matematice, însă, din păcate, fără rezultat. La vârsta asta nici nu mă mai aștept la vreun rezultat notabil. Matematica e viața mea și nu aș putea trăi fără această motivație că mai există lucrurile de dovedit”, a subliniat el.

Egalitate de șanse în matematică

Laureat și al premiului Rolf Schock pentru matematică, conferit în 2008 de Academia Științifică patronată de Casa Regală a Suediei, Szemeredi este convins că e doar o chestiune de timp până când numărul femeilor în matematică și știința calculatoarelor îl va egala pe cel al bărbaților.

Suntem pe drumul cel bun. Nu este o chestiune de dacă, ci mai degrabă de când. Această inegalitate scade pe zi ce trece. Nu vreau să intru în detalii, sunt rațiuni ce țin de istorie. Eu în calitate de profesor universitar în SUA și Ungaria văd această schimbare.

Sunt tot mai multe doamne în această zonă, inclusiv în matematică. Astăzi, în Ungaria, sunt mai multe fete decât băieți la universitatea de matematică, chiar și la știinta calculatoarelor. Tot mai multe femei primesc recunoștința pe care o merită și li se propun funcții înalte în domeniu”, a mai spus matematicianul.

Nevoia unui loc de muncă stabil

În contextul crizei energetice, a inflației și a războiului, Szemeredi consideră că cel mai important lucru în acest moment e să ai un loc de muncă și să ții cu dinții de el.

Am predat 15 ani în SUA. Am avut 15 doctoranzi. Toți au terminat cu bine și au locuri de muncă. Asta e cel mai important pentru mine și cred că și pentru ei. Niciodată nu i-am ales pe cei mai buni. Am căutat diversitatea. Să fie din Africa, din Asia și să îi ajut să ajungă la un nivel superior.

Aș vrea să profit de ocazie și să evidențiez și mentorii mei personali. În primul rând profesorul Turan Pal și apoi Erdos Pal, cu care am lucrat. Datorită lui Turan am ajuns matematician.

În anul 2 de facultate am avut cursuri cu el și asta mi-a influențat decizia. El deja era considerat un geniu al matematicii și nu e ușor să fii și un bun profesor, astfel încât să le insufli studenților tai pasiunea pentru matematică. El a reușit”.

Teama de sărăcie

Distins cu nenumărate premii în Ungaria (Renyi, Polya, MTA; Premiul Academiei, Szcecsenyi, Prima, Ordinul Sfântul Ștefan al Ungariei, Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungarie), Szemeredi se ferește să vorbească despre situația politică din Ungaria.

În contextul războiului din Ucraina, el crede că indiferent de deciziile politice luate la București sau Budapesta, uneori în totală contradicție, ambele țări vor fi afectate la fel de puternic.

Nu pot să răspund, fiindcă nu îmi e totul clar. Am urmărit câte ceva, dar sunt atâtea analize și idei contradictorii. Pe mine nu mă preocupă deciziile politice. Preocuparea mea este că atât Ungaria, cât și România sunt țări sărace și oamenii vor fi și mai săraci.

Oamenii știu care e situația, dar când trăiești de pe o zi pe alta, nu îți mai pasă atât de mult. Nu vreau să comentez dacă Ungaria e pe un drum bun sau nu. Trecutul nostru nu e foarte strălucit. Am avut și vremuri glorioase, dar noroc niciodată. Mă tem că vin vremuri grele. Prin vecinătatea cu Ucraina, Ungaria și Romania vor avea parte de o sărăcie crâncenă. Sper să mă înșel”, a încheiat Szemeredi.

Exit mobile version