Site icon Editia de Dimineata

EXCLUSIV Norica Nicolai, despre șansele României de a prezida eficient Consiliul UE

caleaeuropeana.ro

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Edițiadedimineață.ro, în care vorbește despre cât de pregătită este România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene în contextul ultimelor evenimente petrecute în țară, dar și care ar fi riscurile și cel mai mare atu pe care le identifică în tot acest proces.

Considerați că Românie este pregătită să preia președenția Consiliului Uniunii Europene?

„Categoric, da! Agendele sunt deja stabilite și negociate. Vom impune și chestiuni noi, însă nu știu în ce măsură vom reuși să finalizăm foarte multe dosare pentru că tema Brexitului va fi probabil principala temă a acestei președenții și în plus, să nu uităm că anul viitor este an electoral pentru Uniunea Europeană. Parlamentul intră în alegeri și cred că va fi foarte dificil să finalizăm toate dosarele pe care le avem pe rol în momentul de față.

Nu este o vină a României, dar este o conjunctură, care privită realist, spune că vom finaliza câteva dosare.”

Care ar fi riscurile pe care le implică acest proces?

„În momentul de față, nu avem niciun risc ca președenție pentru că deja experții din ministere care vor lucra în consiliu sunt prezenți la Bruxelles și deja președenția austriacă cooperează cu viitoarea președenție română. Sunt foarte multe dosare pe care le lucrăm împreună. Încercăm ca ceea ce constituie avans în finalizare de către președenția austrică să finalizăm noi imediat după 1 ianuarie și nu avem niciun fel de risc în ceea ce privește președenția anului viitor.”

Care considerați că ar fi cel mai mare atu pe care ar trebui să îl promoveze România?

„Nu vorbim de atuuri în politica europeană, ci de dosare și teme pe care le putem promova. Noi am considerat că în ceea ce privește întreprinderile mici și mijlocii și statutul lor în Uniunea Europeană ar trebui să fie un subiect ce trebuie promovat.”

Cum afectează evenimentele din data de 10 august 2018 imaginea României pe plan extern?

„Consider că afectează în aceeași măsură în care incendierea a o sută de mașini în Suedia afectează imaginea Suediei. Sunt fenomene de mobilizare civică, uneori violente care se întâmplă în întreaga Uniune Europeană și nu numai. Nu cred că imaginea României mai poate fi afectată cu astfel de evenimente pentru că oricum a fost afectată de existența unor mecanisme și mă refer la MCV și de neaderarea la Schengen care ne-au creat o serie de dificultăți în prezența europeană. Cu toate acestea lucrurile vor continua și țara merge înainte!”

 

Exit mobile version