25 aprilie 2024, 13:18

EXCLUSIV Președintele Consiliului Național al Dizabilității din România: „Totul e atât de elaborat în actele normative și atât de greu în partea practică”

În fiecare an la 3 decembrie este marcată Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (International Day of People with Disability) ce are scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru grupurile sociale defavorizate.

Pentru a celebra această zi, am luat legătura Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România, care a prezentat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro care sunt principalele impedimente ale persoanelor cu dizabilități și ce programe de sprijinire există la nivel național.

Care sunt cele mai importante nevoi actuale ce trebuiesc satisfăcute în cazul persoanelor cu dizabilități? Ce programe există la nivel național în acest moment?

Daniela Tontsch: „Cea mai mare nevoie a acestor persoane este să se respecte legislația, iar cea care este în momentul de față și cea care este în curs de elaborare să nu discrimineze persoanele cu dizabilități încadrate în același grad de handicap pentru că se procedează astfel și să dispară inechitățile pentru persoanele cu dizabilități. Acesta este cel mi important aspect.”

În ce măsură intervine statul în sprijinirea acestor persoane pentru a le facilita integrarea în societate?

„Pe de o parte, legislația este cuprinzătoare. Este mai mult decât completă, având în vedere că România a ratificat Convenția ONU. Pe de altă parte, ne lovim de lipsa acestor prevederi în practică. Ne lovim de accesul la muncă, accesul la educație și mai important, accesul la sănătate, respectiv accesul la spațiul public și în general. Totul e atât de frumos și de corect și elaborat ș.a.m.d în actele normative și atât de greu sau deloc în partea practică.”

Cum se implică organizația dumneavoastră? Ce programe desfășurați pentru persoanele cu dizabilități?

„Consiliul Național al Dizabilității s-a înființat la solicitarea Comisiei Europene ca cerință de aderare a României la Uniunea Europeană în anul 2004. Misiunea noastră este de a promova drepturile și interesele legitime și comune tuturor persoanelor cu dizabilități din România.

Ne îndeplinim misiunea prin sensibilizarea și conștientizarea societății în vederea schimbării politicilor, practicilor, a atitudinilor față de dizabilitate. Prin promovarea persoanei cu dizabilități ca subiect principal al politicilor sociale, prin adoptarea unei legislații civile, economice și sociale în conformitate cu normele europene în scopul integrării depline a persoanelor cu dizabilități în societatea românească. Cu drepturi, obligații și sanse egale ca toți ceilalți cetățeni ai țării.

În raport cu Convenția ONU, prin participare la monitorizarea legislațiilor și strategiilor din domeniu. De asemenea, Consiliul este membru permanent al Consiliului de Analiză a Problemelor Persoanelor cu Handicap care funcționează pe lângă Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Totodată, prin intermediul meu, în calitate de președinte suntem membru în Consiliul General al Institutului Român pentru Drepturile Omului.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol