Site icon Editia de Dimineata

EXCLUSIV Ziua internațională a voluntarilor. Pro Vobis: Sunt mulți tineri care fac activități constante de voluntariat

Ziua internaţională a voluntarilor în slujba dezvoltării economice şi sociale este marcată în fiecare an la 5 decembrie, pentru a celebra eforturile depuse de cei care desfăşoară o activitate de voluntariat.

Ziua internaţională a voluntarilor în slujba dezvoltării economice şi sociale (cunoscuta mai comun drept Ziua internațională a voluntarilor) a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite prin Rezoluţia Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985.

Această zi este marcată în România începând cu anul 2000. Organizațiile non-guvernamentale din România depun an de an eforturi pentru sărbătorirea spiritului voluntariatului şi mai ales a oamenilor din spatele acţiunilor de voluntariat.

Editiadedimineata.ro a luat legătura cu Corina Pintea, director executiv Pro Vobis -Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, pentru a ne oferi mai multe detalii despre voluntariat și cum se manifestă el în România:

Există un număr mare de persoane care doresc să facă voluntariat? În ce categorie de vârstă se încadrează?

Corina Pintea: Există voluntari, dar nu aș putea spune dacă este un număr mare sau mic. Sigur că ne dorim să fie mai mulți, dar nu se știe exact câți voluntari există în țara noastră – statisticile în sfera aceasta sunt destul de puține în România, cifrele variază și arată că între 14% și 20% din cetățeni ar face voluntariat. Românii se implică în activități de voluntariat în special în domeniul social, deci în lucrul cu beneficiari direcți – copii, vârstnici, adolescenți, cei aflați în nevoie, în activități educaționale, ludice și de socializare, de dezvoltare personală și profesională, dar și în organizarea de evenimente culturale și de conștientizare a unor tematici și cauze de interes, precum și în activități de mediu. În creștere aș putea spune că este implicarea în evenimente sportive sau acțiuni de promovare a sportului.

Oamenii preferă activitățile de voluntariat pentru evenimente, sunt mulți tineri care aleg să se implice în organizarea concertelor, spre exemplu.

Corina Pintea: Nu neapărat. Da, există o preferință pentru evenimente, dar nu aș spune exclusiv concerte. Și evenimentele mai mici din comunități sunt importante. Concertele oferă un tip de voluntariat mai atipic și trebuie să avem grijă cu ce numim voluntariat în organizarea de concerte – din cauza situațiilor în care aceste evenimente generează profit. Într-adevăr, tinerii preferă activitățile acestea punctuale, foarte clare, în care știi ce ai de făcut, ai o echipă, e totul dinamic și foarte interactiv. Sunt destul de mulți tineri însă (și nu doar tineri), care fac activități constante – de exemplu săptămânal sau lunar au o interacțiune directă cu un grup de copii din zona rurală sau dintr-un spital, sau cu alte grupuri de oameni în nevoie. E greu să spui că există doar un tip de acțiune de voluntariat preferat, pentru că voluntarii au profiluri și interese diferite și acțiunile pe care ei le preferă sunt în consecință foarte variate..

Cum este promovat voluntariatul în România și cum sunt motivați oamenii să aplice pentru astfel de acțiuni?

Corina Pintea: Aici ține de creativitatea organizațiilor și a instituțiilor care au oportunități de voluntariat. Foarte mult se merge pe promovarea online, pe Facebook sau pe alte rețele de socializare, dar si promovarea unu la unu, adică între prieteni, funcționează foarte bine – ei află unii de la alții și aleg să facă fapte bune împreună. Cred că presa ar putea juca un rol mult mai activ în promovarea oportunităților de voluntariat, pentru a ajunge la un public mai larg și mai variat.

Cât cântărește pentru un tânăr activitatea de voluntariat în eventualitatea unei angajări, mai ales în domeniul în care face voluntariat?

Corina Pintea: Noi zicem experiența de voluntariat cântărește foarte mult, iar exemplele oamenilor cu care am interacționat confirmă asta, pentru că voluntariatul dezvoltă foarte multe abilități practice și chiar te învață o mulțime de lucruri pe care poate nu reușești să le acumulezi exclusiv în mediul formal de educație. Voluntariatul contează pentru angajare, deoarece dezvoltă abilități transversale sau soft skills, cum se mai numesc, care sunt utile în orice tip de domeniu. Voluntariatul poate fi considerat experiență în domeniul studiilor dacă ai făcut voluntariat în domeniul în care ai studiat – în acest caz poate fi considerat experiență profesională, adică o perioadă de timp care ți-a dezvoltat competențele profesionale – și pentru asta poți primi certificatul de voluntariat, conform legii voluntariatului nr.78/2014. Dar atenție, voluntariatul nu poate  și nu trebuie să fie considerat vechime în muncă, trebuie să facem diferența între cele două concepte.

Oricum, profit de prilej să le urez tuturor voluntarilor La Mulți Ani azi și să le mulțumesc în numele Pro Vobis pentru angajamentul lor în comunitate și pentru schimbarea pozitivă pe care o aduc.

 

 

Exit mobile version