Site icon Editia de Dimineata

Expansiunea Universului. Big Bang – plăsmuirea unui preot catolic

Sursă imagine: allwallpaper.in

Existența unui început marcat de Big-Bang este teoria câștigătoare în zilele noastre.

Sursa: mixdecultura.ro

Încă din anii ’20 s-a stabilit că Universul nu este static, ci se află într-o stare de expansiune. Matematicianul rus Alexander Friedman este primul om care a preconizat ideea unui Univers în expansiune, însă, înainte ca ideea sa să fie admisă acesta a decedat. Albert Enstein – unul dintre cei mai mari critici a ideii de expansiune – susține că Universul este static.

La distanță de câțiva ani, după decesul lui Friedman, teoriile Universului își fac din nou apariția odată cu preotul belgian Georges Lemaître pasionat de cosmologie. Înainte de a fi profesor la Universitatea Catolică din Leuven, Lemaître a absolvit două doctorate în matematică și fizică. Tânărul preot pornește de la teoria generală a relativității susținută de Albert Enstein și propune ideea conform căreia Universul se află într-o continuă expansiune. Urmând logistica acestei concepții, Lemaître susține că, în urmă cu mult timp, Universul ar fi fost comprimat într-o regiune foarte mică și compactă în care a luat naștere o explozie numită „atom primitiv”. Subit acest atom s-a descompus generând toată materia din Univers.

Sursa: gettyimages.com

Preotul a dezvoltat această teorie sub denumirea de Big-Bang în 1927 într-un jurnal științific belgian „Annales de la Société Scientifique de Bruxelles”. La conferința Solvay din Bruxelles, Albert Einstein oferă un răspuns nu tocmai pozitiv spunând: „Calculele dumneavoastră sunt corecte, însă fizica dumneavoastră este abominabilă” potrivit sursei aziaminvatat.ro.

Astronomul Edwin Hubble din Oceanul Atlantic depune mari eforturi susținînd ipoteze asemănătoare teoriei lui Lemaître. Fiind angajat la observatorul Mount Wilson, aflat în apropiere de Los Angeles, a descoperit numeroase galaxii în afară galaxia noastră, toate având o distanță uriașă de Calea Lactee. Edwin a calculat distanța ce ne separă de galaxiile aflate urmând să identifice un lucru neobișnuit: galaxiile se îndepărtau unele de celelelalte și cu cât acestea se îndepărtau mai mult, cu atât se distanțau mai repede. Ideea finală a acestei descoperiri este că Universul se extinde întărind teoria preotului Georges Lemaître.

Sursa: gettyimages.com

În 1931 apare replica lui Lemaître în jurnalul Nature: „Dacă lumea a început cu o simplă cuantă, noţiunile de timp şi de spaţiu nu ar avea vreun înţeles la început. Ele ar începe să aibă un înţeles abia atunci când cuanta iniţială s-a fragmentat în mai multe cuante. Aşadar, dacă această sugestie este corectă, începutul lumii a avut loc cu puţin înainte de începutul timpului şi a spaţiului”. Nu cu mult timp după asta, mai exact în 1933, apare și recunoașterea. Albert Einstein acceptă că a greșit și devine unul dintre susținătorii preotului. „Aceasta este cea mai frumoasă şi mai satisfăcătoare teorie a creării Universului pe care am auzit-o vreodată” spune fizicianul german, în urma unei discuții cu Lemaître.

Sursa: catholicismpure.wordpress.com

De-a lungul anilor, Big-Bang este o ipoteză ce a rezistat multor reacții sceptice și a rămas cea mai validă până în prezent.

 

[Sursă imagine cover: mixdecultura.ro]

Exit mobile version