Site icon Editia de Dimineata

Explozia tulpinilor. Verdictul consilierului științific al Guvernului francez: este echivalentul unei noi epidemii

Pneumonia coronavirus

Încetinirea producţiei de vaccin Pfizer-BioNTech se resimte în toată Europa, și nu numai. Campaniile de imunizare continuă într-un ritm mai lent în timp ce noi tulpini ale virusului se răspândesc foarte repede. Liderii europeni dau asigurări că vor determina companiile farmaceutice să respecte termenii de livrare a serului conform contractelor încheiate, relatează stiri.tvr.ro.

Peste Ocean, anulări de programări, din lipsă de vaccin

Centre sanitare de pe întreg teritoriul SUA s-au văzut nevoite să înceapă să anuleze mii de programări pentru vaccinare anti-COVID-19 pe fondul penuriei de doze, lucru care îngrijorează şi nedumereşte oficialităţile sanitare, transmite EFE, preluată de agerpres.ro.

Situaţia este deosebit de gravă în Texas, care înregistrează zilnic în medie 20.000 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, ceea ce ridică semne de întrebare în legătură cu capacitatea autorităţilor locale de a frâna propagarea virusului în contextul în care nu pot obţine vaccinurile de care au nevoie pentru a putea face acest lucru, a relatat sâmbătă cotidianul The New York Times.

Houston, al patrulea oraş ca mărime din SUA, se confruntă cu o problemă similară: spitalele care îi tratează pe unii dintre locuitorii cei mai săraci ai oraşului au rămas fără vaccin, ceea ce i-a făcut pe unii experţi în sănătate publică să se întrebe de ce nu sunt disponibile doze pentru comunităţile vulnerabile, potrivit cotidianului citat.

Totodată, senzaţia de haos în distribuţie, nu doar în Texas, ci în mai multe state americane, scoate în evidenţă felul în care funcţionari locali se chinuie să umple golul lăsat de lipsa unui răspuns integrator la nivel federal. Oficialităţile din domeniul sanitar care încearcă să găsească o explicaţie sunt perplecşi în faţa unor informaţii conform cărora milioane de doze disponibile nu sunt folosite.

Germania se teme

Cu doar 1,5 milioane de oameni vaccinați și o medie de 12 mii de cazuri pe zi, autoritățile de la Berlin exclud deocamdată o relaxare a restricțiilor. Ba dimpotrivă, de teama noilor tulpini controalele la intrarea în țară sunt și mai drastice. Cine nu are documentele necesare mai are o șansă pe aeroport.

Germania este în această situație după ce noua tulpină britanică a început să se răspândească înspăimântător de repede. Un spital din Berlin a fost băgat în carantină pentru că peste 20 de persoane, pacienți și cadre medicale, s-au infectat cu tulpina britanică.

Suedia închide temporar frontiera cu Norvegia

Suedia a anunţat duminică închiderea temporară a frontierei sale cu Norvegia, din cauza mutaţiei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2 ce a determinat instituirea unui lockdown în zona capitalei norvegiene Oslo, relatează agenţiile Reuters şi EFE, preluate de agerpres.ro.

Sunt exceptaţi de la aplicarea acestei măsuri, care va fi în vigoare până pe 14 februarie, lucrătorii transfrontalieri, transportatorii şi cei care călătoresc pentru motive familiale.

De asemenea, Suedia a prelungit din acelaşi motiv interdicţia de intrare pentru persoanele venite din Marea Britanie şi Danemarca.

Spaimă și în Marea Britanie și Slovacia

De altfel tulpinile noi bagă în spaimă și Marea Britanie unde au apărut cazuri de covid cu tulpina sud-africană și braziliană.

Asta în timp ce țări ca Slovacia au început o nouă testare în masă. Scopul este ca persoanele descoperite pozitive să fie izolate. Este o operațiune care la sfârșitul anului trecut a dat roade. Testarea în masă și celelate restricții au dus la o scădere de 60 al sută a numărului de cazuri.

În Israel, tulpina din California

În afara Europei, în Israel, a venit rândul adolescenților de 18-16 ani la vaccinare. Această țară cu aproape 9 milioane de locuitori și-a asigurat dozele necesare imunizării a 70 la sută din populație.

Numai că în Israel, Ministerul Sănătății a anunțat că o secvențiere pentru noi tulpini a confirmat pentru prima oară existența unor pacienți israelieni cu COVID-19 care prezintă varianta mutantă din statul american California.

Cinci persoane au fost confirmate cu această tulpină, dar nu este clar dacă aceasta este mai infecțioasă sau mai periculoasă decât celelalte tulpini, scrie timesofisrael.com.

Pe de altă parte, tot la Ierusalim a fost aprobată propunerea de interzicere a zborurilor din și spre Israel, cu excepții minore, începând de marți până la sfârșitul lunii.

Vaccinare în ritm prea lent

În paralel, campania europeană de vaccinare continuă într-un ritm prea lent față de planurile ințiale și asta pentru că producătorul Pfizer Biontech a cerut un răgaz pentru adaptarea liniilor de fabricație la cererea uriașă.

Posibil lockdown în Franța

Consilierul științific principal al guvernului de la Paris, Jean-Francois Delfraissy, a declarat că Franța are probabil nevoie de un nou lockdown din cauza transmiterii comunitare a mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2, potrivit Reuters.

Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a indicat Delfraissy, sugerând ca noul noul lockdown, care ar fi al treilea în Franţa de la începutul pandemiei, să înceapă în februarie odată cu vacanţa şcolară de două săptămâni, care să fie prelungită cu încă o săptămână.

Echivalentul unei noi epidemii

El crede că apariţia noilor mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii, acest virus ”diabolic” reuşind să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament.

Conform evaluării sale, deşi în prezent procentul noilor cazuri de COVID-19 confirmate cu aceste mutaţii în Franţa este de numai 1,4 – 1,5%, s-ar putea ca acest procent să crească, în special în cazul mutaţiei britanice, care este ”de neoprit’‘, astfel că este nevoie de noi măsuri antiepidemice, întrucât apariţia acestor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 a schimbat situaţia sanitară. El a dat exemplul oraşului brazilian Manaus şi al celui sud-african Cape Town, a căror populaţie ajunsese la un nivel ridicat de imunitate, dar noile mutaţii au relansat contagierea.

Între şase şi opt milioane de francezi vor fi vaccinaţi până la jumătatea lunii aprilie, a mai spus consilierul ştiinţific al guvernului francez, el adăugând însă că vaccinurile deja create sunt mai puţin eficiente împotriva mutaţiei sud-africane.

În România se extinde ancheta epidemiologică

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a decis, în cazul Şcolii Gimnaziale nr. 28 din Sectorul 2, extinderea anchetei epidemiologice şi au mai fost recoltate încă 11 probe.

Conform unei informări a ministerului, se aşteaptă rezultatul acestor noi teste pentru tulpina cu contagiozitatea ridicată.

Persoanele depistate pozitiv nu au călătorit în străinătate.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a luat decizia ca şcoala să fie închisă, iar luni se va realiza dezinfecţie generală, inclusiv nebulizare.

Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri/contacţii cazurilor.

Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudenţă. Numărul cazurilor este în creştere în foarte multe ţări europene şi riscul unui nou val al pandemiei este mare şi pentru ţara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea şcolilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din şcoala bucureşteană„, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Exit mobile version