Site icon Editia de Dimineata

Expoziţia ”Portretele și poveștile oamenilor care au dus un război cu regimul comunist” a ajuns la Oradea

Muzeul orașului Oradea găzduiește până la sfârșitul lunii martie vernisajul expoziției „SEISMOGRAF ’77. Represiune și detenție politică 1977-1989”, prezentată drept una care „marchează portretele și poveștile oamenilor care au dus un război cu regimul comunist, dar și ale celor care au fost protejați de dictatură, actori principali sau secundari în aparatul de represiune al partidului”.

Expoziția este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Muzeul Ororilor Comunismului în România, scrie Bihoreanul.

Ea „se referă la perioada ceaușistă dintre 1977 și 1989, caracterizată prin lipsuri și represiune asupra populației, propaganda Partidului și urmărirea Securității”.

„Această perioadă, mai puțin expusă publicului larg, a fost abordată de specialiști în istorie și în studii muzeale pentru a crea o expoziție prin care să semnaleze planurile lui Nicolae Ceaușescu în urma cutremurului din 4 martie 1977 și apoi „replicile” revoltelor sociale care au urmat, între 1977 și 1989”, au transmis organizatorii.

Expoziția este construită pe un traseu dirijat de „un fir roșu”, o masă sinuoasă cu artefacte, texte, imagini și filme, flancată de cinci ansambluri de panouri, „într-un itinerariu care vă va trece prin adaptare și rezistență socială, traumă și reprimare, stări care au apăsat populația în anii ceaușiști”.

Proiectul SEISMOGRAF ’77 a mai fost prezentat în București, Călărași, Oltenița, Brașov și Cluj-Napoca. În Oradea, expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 31 martie 2023, în intervalul orar 9.00-17.00 (luni – închis).

Sursa foto: captură video Muzeul Ororilor Comunismului în România – MOCR

Exit mobile version