Site icon Editia de Dimineata

Fabrică de cărămizi din sticlă reciclată din Tulcea, sprijinită de fondurile europene

Sticla se descompune în aproximativ un milion de ani şi este cel mai rezistent deşeu produs de oameni. Sunt însă soluţii de reciclare şi pentru sticlă.

La Tulcea există o fabrică de cărămizi din sticlă. În baza unei invenţii premiate încă din anul 2019 la Salonul de inventică din Galaţi, o firmă din Tulcea a reuşit să atragă o finanţare europeană de 1,2 milioane de euro pentru realizarea acestui produs inovator care are calități excelente în comparaţie cu celelalte materiale de construcţie, relatează Radio România Actualități.

Utilizarea sticlei reciclate în fabricarea bolţarilor salvează albiile râurilor din care se exploatează nisipul şi pietrişul, agregate naturale necesare în procesul de fabricare a materialelor de construcţie clasice.

De asemenea, fabrica a început demersurile pentru omologarea a două noi materiale ecologice de construcţii după ce, în anul 2019, a obţinut premiul I la Salonul de inventică Ugal Invent, iar anul trecut a mai certificat un nou tip de glasbeton, scrie agerpres.ro.

Premiul a fost decernat directorilor Ionuţ Tudorache şi Alexandru Lescai care, după opt ani de cercetări, au realizat bolţari sau blocheţi din beton ecologic cu până la 64% sticlă reciclată în compoziţie.

„Deşeul din sticlă este singurul care se poate recicla la infinit, dar în producerea altor sticle. Nu ştiu dacă acum, în România, mai există o unitate care să producă sticlă şi care să aibă nevoie de materie primă. În schimb, deşeurile din sticlă sunt mult mai multe decât capacitatea de producţie. Şi atunci, trebuie să dăm o altă destinaţie acestui deşeu, să îl reciclăm”, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Lescai.

Sticla reciclată folosită în procesul de producere a noilor materiale de construcţii provine de la firma de salubrizare şi este rezultatul activităţii unei instalaţii specifice portavioanelor NATO.

Noile materiale ecologice sunt mai ieftine decât cele de pe piaţă cu cel puţin 10%, însă faptul că Tulcea este la marginea ţării impune costuri de transport ridicate pentru cumpărător.

Cu toate că valoarea investiţiei europene a fost una semnificativă, capacitatea de producţie actuală este insuficientă pentru a onora într-un timp scurt comanda unei firme care vrea să amenajeze un drum ecologic în comuna Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

 

Exit mobile version