Site icon Editia de Dimineata

Mult de lucru în fabrică? Închiriază un robot!

Polar Manufacturing produce balamale, încuietori și suporturi metalice în sudul Chicago-ului, de mai bine de 100 de ani. Unele dintre presele metalice ale companiei datează din anii 1950. Anul trecut, pentru a satisface cererea în creștere pe fondul lipsei de muncitori, Polar a angajat primul său robot.

Brațul robotului efectuează o muncă simplă, repetitivă:

  1. ridică o piesă de metal și
  2. o pune în presa care îndoaie metalul într-o nouă formă.

 

Ca o persoană, lucrătorul robot este plătit pentru orele în care lucrează. Jose Figueroa, care gestionează linia de producție de la Polar, spune că robotul, care este închiriat de la o companie numită Formic, costă echivalentul a opt dolari pe oră, comparativ cu un salariu minim de 15 dolari pe oră pentru un angajat uman. Introducerea robotului a permis unui lucrător uman să facă diferite alte lucrări, crescând randamentul.

Figueroa spune că și-ar dori să vadă 25 de roboți pe linie în cinci ani. El nu are în vedere înlocuirea niciunuia dintre cei 70 de angajați ai companiei, dar spune că Polar ar putea să nu fie nevoie să angajeze noi lucrători.

Roboții-angajați ar putea ajuta automatizarea să se răspândească mai rapid în întreprinderile mici. Companii precum Formic văd o oportunitate de a construi afaceri mari, prin deservirea multor firme mici. Mulți analizează datele pe care le colectează roboții pentru a-și rafina produsele și a îmbunătăți operațiunile clienților.


Citește și:
Un băiat german bolnav a trimis un robot în locul lui la școală (VIDEO)


Federația Internațională de Robotică, o organizație care urmărește tendințele roboților la nivel global, a estimat în octombrie 2021 că numărul de roboți vânduți va crește cu 13%. O analiză de piață din 2018 a estimat că numărul de roboți industriali care sunt închiriați sau care se bazează pe software cu abonament va crește de la 4.442 de unități în 2016 la 1,3 milioane în 2026.

Nu este clar – chiar și pentru economiști – ce impact va avea utilizarea tot mai mare a roboților asupra ofertei de locuri de muncă. Un studiu privind adoptarea roboților în casele de bătrâni japoneze, din ianuarie 2021, a constatat că tehnologia a ajutat la crearea mai multor locuri de muncă, permițând mai multă flexibilitate în practicile de lucru. Un alt studiu din 2019 a constatat, de asemenea, că adoptarea roboților în întreprinderile canadiene a afectat adesea managerii mai mult decât lucrătorii prin schimbarea proceselor de afaceri.

Foto: Formic

Exit mobile version