Site icon Editia de Dimineata

”Face parte din limba noastră. Înseamnă om”. Despre țigan sau rom, veșnica discuție, cu activista romă Carmen Gheorghe

Cine se luptă pentru drepturile femeilor rome, cine le reprezintă și le poate schimba viața? Întrebări la care  poate răspunde Carmen Gheorghe, activistă și președinta Asociației E-Romnja din 2012. Și o face, într-un dialog cu Lucian Mîndruță, la Digi 24, la emisiunea ”Editia de dimineață”, realizată în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro.

Este activă în societatea civilă din 2008, când a început să dezvolte programe pentru femei rome la nivel local și chiar național. A fondat prima organizație feministă romă din România și știe bine ce anume le nemulțumește pe femeile rome de la noi. Scopul a fost acela de a crea o comunitate a femeilor rome unde acestea să aibă voce și putere de decizie.

Cu ce se ocupă? Schimbă viețile. Lucrează cu grupuri de inițiativă ale femeilor rome și încurajează implicarea lor în deciziile comunității/societății.

Are pregătirea necesară, este absolventă a programului doctoral din cadrul SNPA cu o temă feministă legată de identitatea și invizibilitatea femeilor rome în spațiul public.

În 2002, când a intrat la facultate, deși a candidat pe locurile rezervate romilor, au fost 22 de candidați pentru trei locuri, iar ea a obținut unul. A fost o competiție, un examen, la fel cu cea a majorității.

Mărturisește că a avut mulți ani complexul de a le dovedi românilor că este capabilă, că este bună, că este deșteaptă, la fel de educată.

Principale ei domenii de interes sunt: feminismul, drepturile omului, politici ale identității etnice/gen, dezvoltare locală și mobilizare.

Împreună cu echipa sa, a lucrat la firul ierbii cu peste 900 de femei din 7 comunități din toată țara. Activitatea E-Romnja înseamnă întâlniri anuale, sute de evenimente comunitare și culturale, intervenții locale de advocacy sau protest și ateliere pe teme specifice: de la violență domestică, educație sexuală la maternitate și participare locală. Munca privitoare la identitatea femeilor rome este una intersecțională, aduce împreună mai multe planuri de acțiune.

Carmen produce impact social și lucrează cu femeile rome care acum poartă conversații cu autoritățile locale, sunt cele care petiționează pentru dezvoltarea infrastructurii locale, sunt cele care iau atitudine când apar cazuri de violență domestică sau viol. Iar la nivel internațional, organizații din Spania, Germania și Finlanda învață și preiau mentalitatea și metodele de lucru a lui Carmen pentru a le folosi în comunitățile lor.

Chiar, care credeți că sunt principalele trei nemulțumiri ale femeilor rome? Ei bine, femeile se plâng de drumuri proaste, pentru că în comunitățile lor când plouă, nu te mai poți deplasa prin noroi cu ușurință, cu un copil în brațe și alții pe lângă tine. Sunt multe comunități chiar în București, care se plâng de lipsa de infrastructură.

A doua problemă este lipsa apei potabile, deși trăim în secolul al XXI-lea. ”În București, în cartierul 23 august, oamenii nu au apă potabilă, au fântâni! În sectorul 3”, îi explică ea lui Lucian Mîndruță.

Țigan sau rom? Carmen explică faptul că și ei, romii, au o problemă legată de această veșnică discuție despre care variantă e mai corectă. ”Cuvântul rom este mai vechi decât există România ca stat format cu această denumire. Cuvântul rom vine din limba noastră. Înseamnă om”, tranșează Carmen Gheorghe disputa inutilă pe marginea acestor termeni.

Dar mai bine să le urmărim antrenantul dialog, în înregistrarea emisiunii, de mai jos:

Exit mobile version