Site icon Editia de Dimineata

Facebook și Instagram s-ar putea închide. Chiar vara asta

Europenii riscă să vadă serviciile de socializare Facebook și Instagram închise în această vară, deoarece autoritatea de reglementare a Irlandei pentru protecția vieții private și-a dublat ordinul de a opri fluxurile de date ale firmelor către Statele Unite.

Comisia irlandeză pentru protecția datelor și-a informat omologii din Europa că va bloca Meta, proprietarul Facebook, să trimită datele utilizatorilor din Europa către SUA. Proiectul de decizie al autorității de reglementare irlandeze reprimă ultima soluție legală a Meta de a transfera mari cantități de date în SUA, după ani de lupte judiciare acerbe între gigantul tehnologic american și activiștii europeni pentru protecția vieții private.

În 2020, Curtea Europeană de Justiție a anulat un pact privind fluxurile de date între UE și SUA, denumit Privacy Shield, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din SUA. În hotărârea sa, a îngreunat, de asemenea, utilizarea unui alt instrument juridic pe care Meta și multe alte firme americane îl folosesc pentru a transfera date cu caracter personal în SUA, numit clauze contractuale standard (SCC). Decizia Irlandei din această săptămână înseamnă că Facebook este obligată să nu se mai bazeze și pe SCC, scrie Politico.

Avertisment

Meta a avertizat în repetate rânduri că o astfel de decizie ar închide multe dintre serviciile sale din Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

„În cazul în care nu se adoptă un nou cadru transatlantic pentru transferul de date și nu putem continua să ne bazăm pe SCC-uri sau să ne bazăm pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a declarat Meta într-un document depus în luna martie a acestui an la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse.

UE și SUA se află în plin proces de negociere a unui nou text privind transferul de date care ar permite companiilor precum Meta să continue să trimită date peste Atlantic indiferent de ordinul irlandez.

În martie, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar negocierile privind detaliile juridice au intrat în impas și este puțin probabil ca un acord final să fie încheiat înainte de sfârșitul anului.

Se așteaptă avizul. Avem o lună

Un purtător de cuvânt al DPC irlandez a confirmat că proiectul de decizie a fost trimis altor autorități europene de reglementare în materie de confidențialitate, care au acum la dispoziție o lună pentru a-și da avizul, dar nu a dorit să discute detaliile deciziei.

„Acest proiect de decizie, care face obiectul revizuirii de către autoritățile europene de protecție a datelor, se referă la un conflict între legislația UE și cea a SUA, care este în curs de soluționare”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

„Salutăm acordul dintre UE și SUA pentru un nou cadru juridic care va permite continuarea transferului de date peste granițe și ne așteptăm ca acest cadru să ne permită să menținem familiile, comunitățile și economiile conectate.”

Exit mobile version