Site icon Editia de Dimineata

Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în toată lumea

Anunțuri făcute de utilizatori pe alte rețele de socializare decât Facebook, WhatsApp, Istagram, adică Twitter și altele, relatează despre faptul că toate cele trei rețele de socializare aflate în portofoliul lui Mark Zuckerberg sunt în pană generală.

Practic, Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în toată lmea. Site-ul Downdetector confirmă, de altfel, problema la nivel mondial. Utilizatorii comentează acolo, pe rând, ce se întâmplă în țările lor. ”Facebook a picat în Egipt”, ”A picat și în Turcia”, ”E picat în Filipine”, ”A picat și în Thailanda”, scriu internauții în comentariile din pagina Downdetector.

Pagina Facebook nici măcar nu se încarcă, prezentând mesajul ”acest site nu poate fi accesat”, spun utilizatorii. WhatsApp și Instagram, însă, se încarcă, dar nu trimit și nu primesc mesaje.

Utilizatorii care au încercat să intre pe versiunea de desktop a WhatsApp au fost întâmpinaţi cu mesaje privind lipsa conectării „This site can’t be reached” sau „Computer neconectat. Asiguraţi-vă că computerul dvs. are o conexiune activă la internet”, în timp ce pe versiunea de aplicaţie mesajele nu se transmit.

Cu ocazia asta s-a găsit o binevoitoare să dea sfaturi: ”Eh, măcar merge Youtube, așa că puneți niște muzică veche și ascultați, ieșiți afară, la plimbare, vorbiți cu necunoscuți, distrați-vă! Faceți ceva pe bune! Mă refer inclusiv la mine, așa că la revedere, oamenilor, să aveți o viață frumoasă!”.

Ca și când pățania nu era suficientă, compania Facebook a fost nevoită să recurgă la contul de la Twitter pentru a comenta pe marginea situației create: ”Suntem la curent cu faptul că mai multe persoane au probleme cu accesarea aplicațiilor și produselor noastre. Lucrăm la revenirea la normalitate cât de rapid posibil, și ne cerem scuze pentru inconveniențe”, se spune în postare.

Motivul este neclar pentru moment. Cert este că sunt afectate zeci de milioane de utilizatori din întreaga lume. Vom reveni cu detalii.

UPDATE 23:05

O sursă din interiorul companiei Facebook a declarat pentru reporterul AP Philip Crowther că „este iad, toate sistemele interne sunt picate. Angajații Facebook comunică prin mesaje SMS și serviciul de email Outlook.

UPDATE 22:50

Doug Madory, directorul companiei de analiză Kentik, a explicat în termeni conciși ce înseamnă pentru publicul american căderea Facebook: ”Pentru foarte mulți utilizatori, Facebook este internetul însuși” (CNN). Rachel Tobac, hacker și CEO al companiei SocialProof Security, a declarat pentru AP că ”Enorm de mulți clienți nu știu să contacteze alți oameni fără Facebook”

UPDATE 22:45

CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, a lansat o ironie la adresa Facebook, principalul său rival. Într-o postare pe Twitter, el a scris ”Bună literalmente tuturor” – cu trimitere la faptul că toți utilizatorii FB au intrat pe Twitter pentru a afla ce se întâmplă

UPDATE 22.14

Căderile nu sunt neobișnuite în cazul aplicațiilor, însă este un lucru rar ca toate aplicațiile celei mai mari companii de social media să pice deodată, arată o analiză New York Times. Compania încercă de câtiva ani să integreze infrastructura Facebook, WhatsApp și Instagram. Doi membri ai echipei de securitate Facebook au declarat, citați de The New York Times, că este puțin probabil ca un atac cibernetic să fi cauzat căderea rețelelor. Ei au explicat că tehnologiile din spatele aplicațiilor sunt suficient de diferite astfel încât un singur atac nu ar putea să afecteze toate rețelele deodată.

UPDATE 22:12

Sunt picate și serviciile Oculus (platforma de realitate virtuală a Facebook) și Workplace – rețeaua sa de comunicare internă, potrivit TechCrunch, citat de g4media.ro.

UPDATE 22.10

Marți urma să fie audiată în Senatul SUA Frances Haugen, whistleblower Facebook, care a dezvăluit practicile presupus incorecte ale companiei, scrie Wall Street Journal.

Presa americană, de la CNN la Fox News și de la NY Times la Wall Street Journal, acordă spații largi coincidenței de astăzi: cele patru servicii ale Facebook au picat exact în ziua în care Senatul SUA trebuie să o audieze pe Frances Haugen. Director în cadrul Facebook, ea a dezvăluit că firma a făcut cercetări detaliate din care reiese că platforma e utilizată pentru a răspândi discurs de ură, limbaj violent și dezinformare. Ea a dezvăluit într-o serie de documente publicate de Wall Street Journal că Facebook a încercat să ascundă dovezile. Haugen a făcut publice mii de documente interne ale companiei, pe care le-a trimis autorităților americane și către ziarul the Wall Street Journal

UPDATE 22.08

Sheera Frenkel, reporter specializat la New York Times, a anunțat că angajații Facebook nu pot intra în sediile companiei pentru că nu funcționează cartelele de acces!

UPDATE 22:05

Bursa Nasdaq (care reunește companiile tehnologice) înregistrează o scădere de 2% din cauza problemelor companii IT, scrie FoxNews.

UPDATE 22:04

Mari companii tehnologice americane au și ele probleme, scrie FoxNews. Printre ele se numără T-Mobile, AT&T, Google, Amazon Web Services, scrie g4media.ro.

UPDATE 22:01

Experţi în securitate citați de Reuters apreciază că a fost declanşată de o eroare de configurare, care ar putea fi rezultatul unei greşeli interne, cu toate că ipoteza unui sabotaj din interior rămâne posibilă, potrivit News.ro. Un atac din afară este considerat însă mai puţin posibil, întrucât ar presupune fie o coordonare între grupări criminale sau o tehnică foarte inovativă, comentează Reuters.

UPDATE 22:00

Acțiunile Facebook au picat cu 5,5% pe Bursa din New York, potrivit Tech Crunch

UPDATE 21:56

Cauza tehnică a problemelor este o eroare DNS (sistem de nume de domeniu, abreviat DNS, în engleză Domain Name System) – ceea ce înseamnă că site-urile și aplicațiile nu pot fi văzute pe ”harta” internetului. Ce a cauzat această eroare DNS e încă un mister, scrie TechCrunch.

UPDATE 20.50

Abonații Vodafone România au reclamat, de asemenea, că semnalul la internet nu funcționa, luni seara.

Exit mobile version