Site icon Editia de Dimineata

Faceți cunoștină cu Bard de la Google, produs rival la ChatGPT

Google a anunțat introducerea propriului AI în motorul de căutare al companiei, un produs rival la ChatGPT, care devine pe zi ce trece tot mai popular.

Google Bard se va baza pe modelul lingvistic Lamda, bazat pe inteligența artificială, și va fi deschis mai întâi pentru „testeri de încredere” înainte de a fi pus la dispoziția publicului larg.

Directorul general al grupului, Sundar Pichai, a anunțat într-o postare pe blog că firma va prezenta aplicațiile sale de inteligență artificială unui public larg. O parte a inițiativei este un chatbot numit Bard, precum și noi funcții de inteligență artificială în Google Search și furnizarea de interfețe de programare (API) cu ajutorul cărora pot fi dezvoltate aplicații de inteligență artificială.

Potrivit lui Pichai, modelul lingvistic Lamda (Modelul lingvistic pentru aplicații de dialog) al Google, bazat pe inteligență artificială, va juca un rol central. Conducerea companiei descrisese Lamda ca fiind o „descoperire în tehnologia conversațională” în 2021. După aceea, modelul a dispărut de la vederea publicului, scrie Die Zeit.

„Bard caută să combine amploarea cunoștințelor lumii cu puterea, inteligența și creativitatea marilor noastre modele lingvistice”, a scris Pichai. Acesta se bazează pe informații de pe internet pentru a oferi răspunsuri actualizate și de înaltă calitate, a spus el. „Bard poate fi o expresie a creativității și un punct de plecare pentru curiozitate – fie că este vorba de a explica noile descoperiri ale telescopului spațial James Webb al Nasa unui copil de nouă ani sau de a afla mai multe despre cei mai buni atacanți din fotbal.”

Controversă asupra programului anterior de inteligență artificială

Google dezvoltă de ceva timp software bazat pe inteligență artificială care poate conversa cu oamenii. La începutul anului 2018, compania a dezvăluit un program care a sunat la restaurante pentru a face o rezervare, de exemplu – și nu a fost recunoscut ca fiind un computer. Tehnologia a fost imediat criticată, existând temeri legate de utilizarea abuzivă a acestor programe. În ultimii ani, Google a permis ca software-ul său de voce să fie utilizat intern de către angajați, dar până acum a evitat o lansare pe piață pe scară largă.

Cu toate acestea, de când start-up-ul OpenAI și-a prezentat chatbotul ChatGPT în noiembrie anul trecut, presiunea asupra Google a crescut. ChatGPT generează texte cu ajutorul inteligenței artificiale. Chatbot-ul a creat multă vâlvă în ultimele săptămâni. Utilizatorii pot da aplicației comenzi sau propoziții individuale, pe care sistemul le completează apoi în mod independent pe baza unor cantități mari de date de pe internet.

Sistemul, care se bazează pe învățarea automată, reacționează la feedback-ul primit de la utilizatori. Acesta scrie coduri de calculator, poezii sau manuale de instrucțiuni, printre altele. În unele școli din SUA, utilizarea software-ului este deja interzisă, dar multe instituții văd un mare potențial în această tehnologie.

ChatGPT pune, de asemenea, Google sub presiune strategică în competiția cu Microsoft. Microsoft a anunțat în ianuarie că va investi miliarde de dolari în OpenAI și că va integra ChatGPT în serviciile sale, cum ar fi pachetul Office, programul de întâlniri Teams și motorul de căutare Bing. Prin aceasta, Microsoft vrea să atace algoritmii de căutare ai Google, care au dominat internetul până în prezent.

 

Exit mobile version