Site icon Editia de Dimineata

Faceți cunoștință cu Manel, primul spaniol ”transspecie”. Are aripioare implantate în cap!

Manel de Aguas este un catalan de 25 de ani căruia, din 2020, i s-au implantat aripioare în cap . Este artist, producător, cântăreț, interpret, activist… și se definește ca transspecie , adică „cineva care a adăugat organe noi sau simțuri noi în corpul său care nu este în mod tradițional uman sau cineva care nu se identifică 100% cu specia umană”, explică el într-un interviu, citat de marca.com.

Dar de unde a aflat ce este? A fost „ după ce am început să-mi înțeleg aripioarele ca parte a identității mele și am simțit că nu mă potrivesc definiției tradiționale a ființei umane”, spune el. Cert este că nu se simte 100% uman și, de când și-a implantat aripioarele în cap, asigură că se simte „ mai conectat de pește decât înainte, dar asta nu înseamnă că se simte ca un pește.

Spaniolul nu se mai simte uman, dar asigură că poate simți umiditatea, temperatura și presiunea atmoferică.

Povestea lui a ieșit la iveală pe rețelele de socializare. Are cont Instagram și spune că a cheltuit 13.000 de euro pentru a-și împlini visul de a deveni un câine. A avut în cap întotdeauna să fie un câine „border collie„. După un efort economic destul de mare, Manel poate să se considere satisfăcut.

El nu este singurul care nu se simte 100% uman și care în parte se simte animal. Aceste tipuri de oameni denumite transspecii sunt peste tot în lume, deși rămân invizibili multora. Și Tom Peters, din Marea Britanie, are 32 de ani și se identifică cu un câine dalmațian.

Manel a făcut implantul în Japonia, pentru că, spune el, profesioniștii cu care a fost în contact la Barcelona au refuzat să își asume orice risc în legătură cu ceea ce dorea să devină el. Spaniolul povestește că japonezii au decis să îi facă implantul.

Apoi au apărut problemele de discriminare, în Spania, mai ales cele în legătură cu locul de muncă. Pe acea vreme, Manel lucra la un muzeu, și era nevoit să își scoată aripioarele în timpul zilei de lucru. Dar când a mers la lucru cu ele, a fost concediat. Alte probleme de zi cu zi au apărut când a mers să își reînnoiască documentul de identitate, DNI. „Nu poți apărea cu dispozitive electronice, deși acesta nu e un dispozitiv electronic, ci un organ„, spune Manel.

Sprijinul celor dragi este, pentru el, esențial, și a fost pe tot parcursul procesului. „Au fost martorii procesului meu de transformare, așa că a fost întotdeauna trăit totul natural pentru că nu a fost un proces cu schimbări de la o zi la alta, ci mai degrabă a avut loc treptat”, spune el.

Aripioarele sunt acoperite cu silicon. În interior au mai multe „componente electronice (senzor, baterie și alte componente) și materiale de imprimare 3D pentru cutia care protejează electronicele.

Intervenția de implantare a acestora l-a costat puțin mai mult de o mie de euro. Sunt folosite pentru a măsura temperatura, umiditatea și presiunea atmosferică.

Noua sa identitate, pe care el însuși nu o consideră 100 la sută umană a dus la ideea înființării „Transespecies Society„, asociație cu sediul la Barcelona.

Exit mobile version