Site icon Editia de Dimineata

Fake News. Despre isteria „pană de curent în Europa”. Cum un material informativ din Austria dă bine, de Halloween, în România

Poate unii care s-au uitat, duminică seara, la televizor și au observat că vine apocalipsa. Din acest punct,  am putea avea două posibile reacții. Sunt unii care vor spune WTF  și vor da pe Netflix, în căutarea unui scenariu ficțional mai bun. Și alții care în următoarea secundă, fără a lăsa măcar materialul “informativ” să se deruleze până la capăt, vor începe să dea telefoane la rude, să le ceară datoriile.

Repercutând o știre pe jumătate documentată, pe jumătate neînțeleasă și transformând-o, până la urmă, într-un veritabil Fake News.  Pentru că ce este un Fake News decât o dezinformare care are (sau ar putea avea) la baza un grăunte de adevăr?

Pană de curent în Europa. Vine apocalipsa!

Informația care a inflamat spiritele, dată de Antena 3, duminică seară, circula deja de vreo două zile în online-ul românesc, din site în site, precum scena hilară a telefonului fără fir din filmul lui Mălăele, „Nunta mută”.

Duminică dimineață (că doar începea Halloween-ul), Evenimentul Zilei publică materialul cu titlul “Avertismentul care îngrozește Europa. Va urma o pană de curent ce va face ravagii pe <<Bătrânul Continent>> Dezastrul este inevitabil”. Este citat, profi, site-ul Capital.ro, care a încetat de mult să fie o publicație eminamente economică, indicându-se ca sursă inițială Realitatea Plus.

“Pană masivă de curent în Europa! Este vizată și România! Nu vom avea energie o săptămână” și “O pană de curent uriașă amenință Europa – Avertisment sumbru” sun titlurile celorlalte două publicații.

Dacă ți-ai luat pastilele de inimă și ai reușit să treci de titlu (relax, statistic vorbind, în România, cei care citesc “informații” nu trec de titlu) începi să digeri și restul articolului.

Pană de curent în Europa. Informații spectaculoase

În toate trei materialele este băgat la înaintare și citat “Guvernul de la Viena” și apare o informație spectaculoasă, asupra căreia se insistă. Anume că surse militare austriece sunt sigure că această pană de curent se va întâmpla la nivel european în următorii 5 ani. Probabilitatea este de 100%, ni se spune.

Și  încă un aspect – nicăieri nu este menționată o cauzalitate a acestei întreruperi catastrofale de curent. Care este motivul, sursa unui blackout european. Nici un cercetător nu “își dă cu părerea”, nici un document declasificat nu-și face locul. Se întâmplă și va veni cu certitudinea celor Patru Cavaleri ai Apocalipsei.

Surprize

Am detectat și noi materialul propus de austrieci. Nu aparține “Guvernului  de la Viena”  ci Ministerului Apărării din Austria. Nici nu era greu de găsit. Se numește “Blackout und dann?”. Adică “Ce e de făcut în cazul unui blackout”?

Pornind de la ideea că o pană de curent majoră este posibil să se întîmple, chiar în următorii 5 ani, mecanismul de protecție civilă din cadrul Forțelor Armate ale Austriei dă câteva sfaturi în legătură cu ce ar trebui să ai pe lângă casă, în cazul în care se întâmplă așa ceva.

Sunt enumerate produsele de primă necesitate care nu ar trebui să lipsească (radio cu baterii, lanterne, apă, mâncare și medicamente pentru două săptămâni, saci de dormit, pături, bancnote mici etc). Sunt trecute în revistă câteva situații posibile, ce e probabil să lipsească și, demonstrativ, este făcut și un filmuleț de 4 minute.

Nimic apocaliptic, doar bunul simț al unui stat care are grijă de cetățenii lui. Linkul către material poate fi găsit AICI. Google translate este cel mai bun prieten al tău!

Poze normale, nimic despre zombi.

Ca orice material normal dintr-un stat normal, articolul își indică la final și sursele. Sunt două pliante tot ale Forțelor Armate ale Austriei, care explică, detaliat, cam aceleași lucruri.

Frumoase, colorate, explicite, impecabile grafic, iată-le aici:

trend_radar_2_2021_web

blackout_folder

Culmea, avem și noi așa ceva

Astfel de “foi” prin care cetățeanul este sfătuit cum să se apere în fața unor calamități apar și în România. Numai că nu au spectaculozitatea grafică a celor din afară și sunt de cele mai multe ori ascunse pe site-ul unor instituții.

Iată care sunt Regulile de comportament în cazul unor situații de urgență. Sunt trecute aici incendii, cutremure, inundații etc. N-au poze, nu se citește!

Sau, iată, de exemplu, cum Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Dâmbovița neînvață ce să facem și cum să ne comportăm în caz de cutremur. – Cum ne comportăm în caz de cutremur.

Vine un cutremur major, în viitor? Probabil. Poate chiar în următorii 5 ani? Posibil. Este Halloween? Doar în sufletele unora!

 

 

Exit mobile version