Site icon Editia de Dimineata

Fascinația pentru numărul 13 – între superstiție și adevăr

Sursa www.vise24.ro

Superstiție sau nu, de-a lungul timpului, numărul 13 a reprezentat un simbol puternic, plin de semnificații, care a inspirat teamă și a generat numeroase controverse.

De unde provine această teamă de numărul 13?

În antichitate, ziua de 13 era considerată cu ghinion căci venea după 11 care însemna dezvoltare spirituală și după cifra 12, care reprezenta cifra perfecțiunii, deci cifra 13 simboliza distrugerea perfecțiunii și a spiritului. Calendarul mayas este divizat după numărul 13, pentru mayasi anul anul avea 13 luni si 13 zodii. De asemenea, Geneza a avut loc în 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

În numerologie, numărul 13 este unul de probă, care indică o datorie karmică. Astfel, el poate inspira “teama” tocmai pentru că persoanele care rezonează puternic cu numărul 13 au lasat în urmă ceva nerezolvat, iar acum au ceva de achitat.

Coincidențe sau nu?

Pe parcursul istoriei, au existat o serie de similitudini nefericite, care au pus sub semnul fricii legătura cu data de 13. De exemplu, în 1307, în ziua de 13 Cavalerii Templieri au fost arestați, iar în 1314 Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug, potrivit RTV.

Se mai zice că numărul 13 este considerat aducător de nenorociri și pentru că, la Cina cea de Taină, au stat la masa 13 persoane, cei 12 apostoli și Iisus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat.

Ziua de 13 care cade într-o vineri este considerată de unii ca fiind foarte ghinionistă pentru că intr-o zi de vineri a fost răstignit Iisus Hristos, iar în asociere cu cifra 13, atunci nu poate să ne aducă această zi decât lucruri rele.

Clubul Treisprezece

În 1882, veteranul Războiului Civil, căpitanul William Fowler şi-a propus să demonstreze că superstiţia legată de numărul 13 nu are nicio valoare. El însuşi a avut o legătură intensă cu acest număr, luând parte la 13 bătălii majore, fiind trecut în rezervă pe 13 august 1863 şi cumpărându-şi o casă la 13 luni după aceasta.

Fascinaţia lui pentru numărul 13 (şi pentru superstiţiile despre ghinion, în general) s-a concretizat într-o întâlnire a 169 bărbaţi (13 x 13) într-o zi de vineri 13, la ora 19:13. Pentru a ajunge la cele 13 mese, invitaţii au trecut pe sub o scară şi au vărsat sare pe jos. Toate cuţitele au fost aşezate pe farfurii sub forna unui X, iar invitaţii au cinat sub un banner roşu pe care scria „Morituri Te Salutamus” (noi, cei care vor muri, te salutăm).

Asemenea întâlniri au avut loc anual şi de fiecare dată membrii clubului spărgeau oglinzi, vărsau sare şi dădeau cuţite din mână în mână sau aprindeau câte o lumânare pentru fiecare membru de la masă, aşteptând să vadă care se va stinge prima şi să afle astfel care dintre persoane ar urma să moara în acel an.

Deşi scopul Clubului Treisprezece a fost acela de a educa oamenii cu privire la inutilitatea superstiţiilor, gruparea a fost aspru criticată de o parte a societăţii, informează descopera.ro.

Numărul 13 nu poate fi luat de sine stător, el trebuie pus într-un anumit context și contează foarte mult și de cât de pozitivi sau negativi sunteți. Pentru cei care sunt supertițioși și care cred cu tărie ca o zi de 13 le va purta ghinion, atunci este posibil să-și influențeze destinul acelei zile spre unul mai puțin norocos.

Exit mobile version