Site icon Editia de Dimineata

Față în față cu moartea. 30 de persoane obișnuite explică ceea ce contează cu adevărat în viață (II)

Cotidianul The Guardian a strâns laolaltă opiniile a 30 de persoane care aveau să moară în curând. Bolnavi, irecuperabili, ei mărturisesc ceea ce e cu adevărat important în viață, acum, când moartea este atât de aproape.

Continuăm, astăzi, serialul nostru.

Oare ce au de spus oamenii obișnuiți?

 

“Nu este vorba de cantitatea de timp pe care o am, ci de calitatea lui”

Chris Johnson, 44 de ani, Tyne and Wear, Anglia

În 2019, Johnson a fost diagnosticat cu un cancer gastrointestinal rar. În 2020, sute de tumori mici găsite pe ficatul său au dus la un prognostic de doi până la cinci ani.

Am un timp limitat, așa că aș prefera să fac lucruri cu familia și prietenii și să am un impact pozitiv asupra lumii din jurul meu. Nu mai sunt la birou purtând cămașă și cravată. În 2021 alergam maratoane, iar anul trecut am terminat National Three Peaks Challenge.

Strângerea de fonduri a fost principalul motor, dar exercițiile fizice mă ajută și cu efectele secundare ale tratamentului meu, deși, pe măsură ce acesta avansează, devine mai greu să fac distanțe lungi.

Îmi pasă în continuare de politică, de climă și de echipa mea de fotbal, dar nu mă mai stresez din cauza lor. Nu este vorba de cantitatea de timp pe care o am, ci de calitate.

Oamenii vorbesc despre învingerea cancerului sau despre victorie. Eu nu voi învinge niciodată cancerul, nu este o opțiune. La un moment dat mă va ucide. Dar până atunci, modul în care îmi trăiesc viața este versiunea mea de a câștiga.

 

„Schimbă fiecare gând negativ în gând pozitiv”

Kate Enell, 31 de ani, Merseyside, Anglia

În iulie 2021, la mai puțin de o lună după ce și-a găsit un nodul la sân, Enell, pe atunci în vârstă de 28 de ani, a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul patru. Acesta se răspândise la ficat și la oase, iar de atunci s-a mutat la creier.

Timp de două zile după ce am fost diagnosticată, m-am închis în dormitor; nu am văzut și nu am vorbit cu nimeni. Dar în a treia zi m-am gândit: „Stai puțin – dacă nu mai am mult timp la dispoziție, chiar vreau ca băiețelul meu să mă vadă nefericită?”. Acum încerc să fac cât mai multe cât timp sunt aici. Acum sunt destul de bună la schimbarea creierului. Să zicem că mă supăr că nu pot avea mai mulți copii, îl schimb și mă gândesc: „Ei bine, sunt mamă”. Ori de câte ori apare ceva negativ, încerc să îl schimb și să rămân pozitivă.

Simt că am avut unele dintre cele mai bune momente ale mele în primii ani de la diagnosticare, pentru că te face să te concentrezi asupra a ceea ce este important. Toată lumea din jurul meu a făcut mai mult efort, am făcut multe evenimente de familie. Ne-a făcut să realizăm că ceea ce este important este să petrecem timp de calitate împreună.

„Succesul, statutul, reputația – nu sunt importante”.

Ian Flatt, 58 de ani, Yorkshire, Anglia

Flatt a dus întotdeauna o viață foarte activă, dar în aprilie 2018 a început să se lupte cu o oboseală severă. În luna martie a anului următor fusese diagnosticat cu MND și de atunci și-a pierdut folosirea picioarelor.

Pot spune în mod categoric că lucrurile pe care le prețuiam și pe care le consideram importante nu mai sunt importante. Succesul, statutul, reputația – acestea plătesc ipoteca, dar cred că m-am pierdut puțin în toate acestea. Acum sunt mult mai emoțional și mai empatic. Întotdeauna am fost un tip rezonabil de popular, am prieteni care datează de 30 și ceva de ani, dar niciodată nu am avut o prietenie atât de profundă ca acum. Sau poate că am avut-o și nu am apreciat-o.

Ceea ce este important acum, în fiecare zi, este să găsesc puțină bucurie. Mă uit la păsări, la copaci – am unul favorit pe care îl pot vedea de la fereastra dormitorului meu. Din cauza faptului că am fost puțin nesăbuit, mi-am pierdut folosirea picioarelor mai devreme decât aș fi vrut. Îmi amintesc că am acceptat acest lucru și m-am gândit: „Bine, nu voi merge, așa că hai să ieșim cu mașina de vis din mandarine [scaunul său cu rotile off-road]”. Am ieșit, am băut o halbă de Guinness, iar acum amintirea mea despre acea zi este una plină de bucurie.

 

 

” Cancerul a fost extrem de eficient în a sorta ceea ce contează cu adevărat”

Siobhan O’Sullivan, 49 de ani, New South Wales, Australia

După ce nu s-a simțit bine timp de două săptămâni, O’Sullivan a fost diagnosticată cu cancer ovarian în august 2020. Acesta se răspândise deja dincolo de ovarele ei și nu a răspuns la chimioterapie.

Am o mulțime de colegi și prieteni din întreaga lume, iar oamenii mi-au trimis cadouri prin poștă din toate colțurile lumii. Un prieten englez a zburat să mă vadă timp de trei zile; a stat mai mult în aer decât cu mine. Acesta este genul de generozitate de spirit pe care oamenii mi l-au arătat și a fost foarte emoționant.

Cancerul a fost extrem de eficient în a sorta ceea ce contează cu adevărat și ceea ce nu contează. Întotdeauna am fost o persoană foarte ocupată și, dacă mă întâlneam cu cineva la prânz la ora 13.00 și acesta intra la 13.20, aș fi putut fi iritată. Acum mi-am dat seama că nimic din toate acestea nu mai contează. Mi-ar fi plăcut să fi avut această perspectivă și aceste conexiuni fără să trebuiască să trec prin rahatul ăsta de cancer. Dar nu cred că există o scurtătură pentru asta.

Siobhan O’Sullivan a murit pe 17 iunie 2023.

 

„Împărtășirea sentimentelor ajută”

Harry Soko, 59 de ani, Salima, Malawi

În iulie 2020, Soko a observat o durere în coapsa dreaptă. Un an mai târziu, a fost diagnosticat cu cancer de piele, care îi va scurta semnificativ viața: un studiu realizat în 2014 la centrul de îngrijire în care este tratat a constatat că doar 5% dintre pacienții cu această afecțiune trăiesc mai mult de cinci ani.

În mod normal, spunem: „Dacă suferi de cancer, rezultatul imediat este moartea”. Așa că familia mea a acceptat acest lucru. Comunitatea a acceptat-o. Când sunt singur sau când dorm, vine la mine: „De ce sufăr de cancer? Cum am făcut-o?”. Este nevoie de timp pentru a accepta. Dar dacă îți împărtășești sentimentele cu ceilalți, devii liber. Nu mai ai nicio grijă.

 

“Sunt pe moarte, deci de ce să mă tem?”

Juan Reyes, 56 de ani, Texas, SUA

Reyes a fost diagnosticat cu SLA în 2015; avea simptome de doi ani, iar durata medie de supraviețuire este de trei ani. În următoarele șase luni, a devenit utilizator de scaun cu rotile; curând și-a pierdut folosirea mâinilor.

Sunt foarte introvertit, liniștit și rezervat, și mi-e teamă să vorbesc în public. Faptul că a trebuit să trăiesc cu SLA m-a dezbrăcat de multe dintre temerile mele. Întotdeauna am avut o fire foarte prostuță cu prietenii apropiați și cu familia, iar acum mă folosesc de asta ca de o putere, pentru a distra și a educa prin comedie.

Prima dată când am făcut standup a fost în octombrie 2019, la o strângere de fonduri pentru ALS pe care am organizat-o la un club de comedie local. Nu intenționam să o fac, dar cum deschideam seara, am riscat. După aceea m-am simțit incredibil de viu.

De asemenea, am făcut parașutism la șase luni după diagnosticare. Primul pas din avion mi-a tăiat respirația. Avântul de aer a fost asurzitor, apoi am fost suspendat deasupra peisajului. Liniștea senină, întreruptă de foșnetul bolboroselii, mi-a schimbat viața. Mă bucur atât de mult că am trăit această experiență. Sunt pe moarte, deci de ce să mă tem?

 

“Într-un fel, mă simt norocoasă”

Caroline Richards, 44 de ani, Bridgend, Țara Galilor

Fiul ei avea 16 luni când, în 2014, când o umflătură în stomacul a dus la diagnosticul de cancer la intestin. I s-a spus că, probabil, cu o chimioterapie reușită, va trăi doi ani.

Ultimii nouă ani au fost foarte buni, probabil mai buni decât dacă nu aș fi avut cancer. Diferite lucruri au devenit o prioritate: să petrecem timp împreună, în loc să ne facem griji pentru a avea un loc de muncă bun sau să ne gândim că avem nevoie de o casă mare.

Într-un fel, mă simt norocoasă – aș fi putut muri când fiul meu avea trei sau patru ani. Mă simt ca și cum aș trăi cu timpul împrumutat. Dar el mă cunoaște. Își va aminti de mine.

 

Exit mobile version