29 martie 2024, 3:35

Femeile rrome din Cehia, victime ale unui program de sterilizare forțată, primesc despăgubiri

Femeilor care au fost obligate să fie sterilizate în Cehia între 1966 și 2012 li se vor oferi 300.000 de coroane cehe (aproximativ 14.000 de dolari) drept despăgubiri. Președintele Miloš Zeman a semnat un proiect de lege care aprobă plățile.

Majoritatea femeilor au fost sterilizate involuntar în zilele fostului regim ceh, ca parte a ceea ce a fost numită „Directiva privind sterilizarea” pentru controlul populației rrome. Programul a început în anii 1960, iar politica a fost abolită oficial după prăbușirea regimului comunist în 1989, dar multe rapoarte spun că un program neoficial de sterilizare a continuat până în 2009.

Femeile au fost constrânse să semneze formulare de consimțământ, de multe ori în timp ce erau în travaliu sau se vindecau de la operațiile cezariene. În multe cazuri, nu li s-a spus ce semnează. Un raport din 2015 al Asociației Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului a constatat că medicii au obținut semnături de la femei susținând că sterilizarea este necesară pentru supraviețuirea lor.

Victimele au la dispoziție trei ani pentru a-și pregăti cererile de despăgubire. Femeile care pot dovedi că au primit stimulente din sterilizare înainte de 1990 vor fi eligibile pentru compensații, în timp ce cele care au fost sterilizate fără consimțământ vor trebui să descrie ce s-a întâmplat și să dovedească.

Populația rromă s-a confruntat cu o lungă istorie de discriminare în Europa: Norvegia, Germania, Slovacia, Austria și România au desfășurat programe de sterilizare similare.

Foto: Activistele rome Helena Baloghova și Elena Gorolova, victime ale sterilizării forțate, în fața Consiliului Europei, în 2007, în primele zile ale campaniei lor (Consiliul Europei / Reuters via Insider)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol