Site icon Editia de Dimineata

Femeile care locuiesc în zone cu acces la alimente ultraprocesate au risc dublu de mortalitate din cauza cancerului mamar

femeile care trăiesc în așa-numite „deșerturi” și „mlaștini” alimentare au risc mai crescut de deces din cauza cancerului de sân apărut post menopauză. Studiul inițial a fost publicat în mai 2023 în JAMA Oncology.

Riscul de mortalitate cauzată de cancerul mamar apărut post menopauză a fost cu 53% mai mare în zonele cu scor ridicat de deșert alimentar și de peste două ori mai mari în cele cu scor ridicat de mlaștină alimentară.

Dincolo de implicațiile evidente la nivel individual – importanța stilului de viață sănătos, inclusiv a alimentației, în prevenirea bolilor și menținerea stării de bine, rezultatele aduc încă un argument pentru factorii de risc modificabili la care sunt expuși oamenii zilnic, dar pe care nu îi pot schimba / necesită un efort mult prea mare la nivel individual – este rolul autorităților să ia în considerare sănătatea populației atunci când dezvoltă planurile unei comunități, să supravegheze ecosistemul alimentar și nu numai.

Experții de la Universitatea Augusta din Georgia au subliniat că, în conformitate cu rezultatele studiului, deși majoritatea studiilor până acum s-au axat pe deșerturile alimentare, iar ambele medii favorizează stilul de viață nesănătos, mlaștinile alimentare sunt mult mai nocive pentru sănătate, scrie raportuldegarda.ro.

A fost efectuată o analiză ecologică transversală, combinând datele despre mortalitatea cauzată de cancerul mamar post-menopauză din perioada 2010-2020 de la CDC (Center for Disease Control) cu datele din 2012-2020 din Atlasul Mediului Alimentar al SUA.

Zonele cu rate ridicate de mortalitate prin cancer de sân au avut, de asemenea, rate de sărăcie, obezitate la adulți și diabet mai ridicate, în comparație cu zonele cu rate scăzute de mortalitate.

Exit mobile version