Site icon Editia de Dimineata

Femeile, marile câștigătoare ale Galei Premiilor Grammy. Iată lista completă a câștigătorilor

Femeile au fost marile câştigătoare ale galei Grammy Awards 2024, desfăşurată în noaptea de duminică spre luni la Los Angeles, unde Taylor Swift, SZA şi Boygenius s-au numărat printre artistele care au triumfat la mai multe categorii de premii importante, informează revista Variety.

Surpriză de la Taylor Swift

Taylor Swift tocmai a făcut istorie devenind prima persoană care a câștigat Albumul anului pentru a patra oară, în cadrul celei de-a 66-a ediții a premiilor muzicale.

Cântăreața de 34 de ani, care a primit în trecut premiul pentru cel mai bun album al anului – pentru Folklore, 1989 și Fearless – tocmai i-a depășit pe Frank Sinatra, Paul Simon și Stevie Wonder.

Albumul lui Taylor, Midnights, i-a adus cel de-al patru trofeu râvnit în lumea muzicală.

Una dintre veştile ce au marcat ceremonia a venit din partea cântăreţei Taylor Swift, care a anunţat că va lansa un nou album, „The Tortured Poets Department”, în timp ce se afla pe scenă.

Vedeta pop a dezvăluit în momentul în care accepta cel de-al 13-lea premiu Grammy din cariera sa, ce i-a fost atribuit la categoria „cel mai bun album pop vocal” pentru materialul discografic „Midnights”, că viitorul ei album va fi lansat pe 19 aprilie.

Cele mai importante patru premii ale galei Grammy Awards au fost câştigate în acest an de femei: Taylor Swift – care a devenit prima persoană din istorie premiată de patru ori la categoria „albumul anului”, recompensată în 2024 pentru discul „Midnights”, depăşindu-i astfel pe Frank Sinatra, Paul Simon şi Stevie Wonder, care câştigaseră acest trofeu de trei ori fiecare -, Billie Eilish – desemnată învingătoare la categoria „cântecul anului” pentru single-ul „What Was I Made For?” de pe coloana sonoră a filmului „Barbie” -, Miley Cyrus – care s-a impus la categoria „înregistrarea anului” cu piesa „Flowers” – şi Victoria Monet – premiată la categoria „cel mai bun artist debutant”.

În timpul galei din acest an, femeile artiste s-au impus aproape la toate categoriile. A fost, de asemenea, o ceremonie a premierelor, în special pentru femei.

Singurul câştigător de sex masculin care a primit un premiu major a fost Jay-Z, recompensat însă cu un trofeu onorific, Dr. Dre Global Impact Award. În discursul său de mulţumire, rapperul american i-a criticat pe organizatorii galei Grammy pentru că nu au premiat-o niciodată pe soţia sa, vedeta Beyonce, la categoria „albumul anului”. În mod paradoxal, Beyonce este cea mai premiată artistă din istoria galei, având în palmares 32 de trofee.

Live-uri și ovații

Intrepretările live din timpul galei au emoţionat publicul şi au adus ovaţii pentru Joni Mitchell, Tracy Chapman & Luke Combs, şi Billy Joel, care a lansat cu această ocazie noul său cântec, „Turn the Lights Back On”, precum şi pentru Miley Cyrus, aplaudată pentru piesa ei „Flowers”, Dua Lipa care şi-a lansat single-ul „Training Season” şi Olivia Rodrigo, care a susţinut în faţa spectatorilor o interpretare pasională a piesei „Vampire”.

Cea de-a 66-a ediţie a galei Grammy Awards, organizată de The Recording Academy, s-a desfăşurat la Crypto.com Arena din Los Angeles. Evenimentul, difuzat de postul CBS şi platforma de streaming Paramount+, a fost prezentat pentru al patrulea an consecutiv de actorul şi prezentatorul TV sud-african Trevor Noah.

Câştigătorii premiilor Grammy sunt aleşi de cei aproximativ 11.000 de membri cu drept de vot ai Academiei Naţionale de Arte şi Ştiinţe ale Înregistrărilor, o instituţie criticată în trecut pentru slaba reprezentare a artiştilor de culoare. În ultimii ani, instituţia americană a depus însă eforturi consistente pentru a-şi spori diversitatea în rândul membrilor săi.

Apariție-surpriză pe scenă a lui Celine Dion

Cântăreaţa canadiană Celine Dion a avut prima apariţie publică din ultimele trei luni, duminică seara, când a urcat pe scena ceremoniei de decernare a Premiilor Grammy pentru a înmâna premiul „Albumul anului”, relatează contactmusic.com.

Veterana muzicii pop Celine Dion, în vârstă de 55 de ani, a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide, o patologie neurologică rară ce îi afectează muşchii, motiv pentru care s-a îndepărtat de lumina reflectoarelor. Ea a revenit, însă, duminică, urcând pe scena galei Grammy Awards de la Crypto.com Arena din Los Angeles pentru a prezenta premiul „Albumul anului”.

La urcarea pe scenă, alături de fiul ei Rene-Charles Angelil, în vârstă de 23 de ani, Celine a fost ovaţionată în picioare. Ea a mulţumit publicului pentru primirea călduroasă, spunând: „Şi eu vă iubesc. Sunteţi frumoşi. Când spun că sunt fericită să mă aflu aici, chiar vorbesc din suflet”.

„Cei care au fost îndeajuns de binecuvântaţi pentru a se afla aici, la Premiile Grammy, nu trebuie să ia niciodată de bună dragostea şi bucuria extraordinare pe care muzica le aduce în vieţile noastre şi ale oamenilor din întreaga lume”, le-a transmis cântăreaţa celor prezenţi.

„Iar acum îmi face o mare bucurie să prezint un premiu Grammy care mi-a fost înmânat de două legende, Diana Ross şi Sting, în urmă cu 27 de ani”, a spus Celion Dion înainte de anunţarea câştigătoarei, Taylor Swift.

Cântăreaţa americană Taylor Swift a câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun album al anului, graţie materialului său discografic intitulat „Midnights”. Ea a intrat astfel în istoria galei Grammy Awards, întrucât a devenit prima persoană din lume care a câştigat de patru ori premiul pentru albumul anului, considerat cel mai important trofeu atribuit la această ceremonie.

Celine Dion, cunoscută îndeosebi pentru hitul „My Heart Will Go On” va oferi detalii despre lupta sa cu boala de care suferă şi va încerca astfel să crească gradul de conştientizare asupra acestei afecţiuni într-un film documentar intitulat „I Am: Celine Dion”.

Lista completă a Premiilor Grammy

Iată și lista completă a nominalizărilor la Grammy 2024.

Înregistrarea anului:

„Worship” – Jon Batiste
„Not Strong Enough” – Boygenius
„Flowers” – Miley Cyrus
„What Was I Made For?” [din filmul Barbie] – Billie Eilish
„On My Mama” – Victoria Monét
„Vampire” – Olivia Rodrigo
„Anti-Hero” – Taylor Swift
„Kill Bill” – SZA

Albumul anului:

World Music Radio – Jon Batiste
The Record – Boygenius
Endless Summer Vacation – Miley Cyrus
Știați că există un tunel sub Ocean Blvd – Lana Del Rey
The Age of Pleasure – Janelle Monáe
Guts – Olivia Rodrigo
Midnights – Taylor Swift
SOS – SZA

Cântecul anului:

„A&W” – Jack Antonoff, Lana Del Rey și Sam Dew, compozitori (Lana Del Rey)
„Anti-Hero” – Jack Antonoff și Taylor Swift, compozitori (Taylor Swift)
„Butterfly” – Jon Batiste și Dan Wilson, compozitori (Jon Batiste)
„Dance The Night” (de pe Barbie The Album) – Caroline Ailin, Dua Lipa, Mark Ronson și Andrew Wyatt, compozitori (Dua Lipa)
„Flowers” – Miley Cyrus, Gregory Aldae Hein și Michael Pollack, compozitori (Miley Cyrus)
„Kill Bill” – Rob Bisel, Carter Lang și Solána Rowe, compozitori (SZA)
„Vampire” – Daniel Nigro și Olivia Rodrigo, compozitori (Olivia Rodrigo)
„What Was I Made For?” [din filmul Barbie] – Billie Eilish O’Connell și Finneas O’Connell, compozitori (Billie Eilish)

Cel mai bun artist debutant:

Gracie Abrams
Fred Again…
Ice Spice
Jelly Roll
Coco Jones
Noah Kahan
Victoria Monét
Războiul și tratatul

Producător al anului, nonclasic:

Jack Antonoff
Dernst „D’Mile” Emile II
Hit-Boy
Metro Boomin
Daniel Nigro

Compozitorul anului, non-clasic:

Edgar Barrera
Jessie Jo Dillon
Shane McAnally
Theron Thomas
Justin Tranter

Cel mai bun album vocal pop:

Chemistry – Kelly Clarkson
Endless Summer Vacation – Miley Cyrus
Guts – Olivia Rodrigo
– (Subtract) – Ed Sheeran
Midnights – Taylor Swift

Cea mai bună înregistrare pop dance:

„Baby Don’t Hurt Me” – David Guetta, Anne-Marie și Coi Leray
„Miracle” – Calvin Harris featuring Ellie Goulding
„Padam Padam” – Kylie Minogue
„One in a Million” – Bebe Rexha și David Guetta
„Rush” – Troye Sivan

Cel mai bun album de muzică dance/electronică:

„Playing Robots Into Heaven” – James Blake
For That Beautiful Feeling – The Chemical Brothers
Actual Life 3 (1 ianuarie – 9 septembrie 2022) – Fred din nou…
Kx5 – Kx5
Quest for Fire – Skrillex

Cel mai bun album rock:

But Here We Are – Foo Fighters
Starcatcher – Greta Van Fleet
72 Seasons – Metallica
This Is Why – Paramore
In Times New Roman… – Queens of the Stone Age

Cel mai bun album de muzică alternativă:

The Car – Arctic Monkeys
The Record – Boygenius
Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd – Lana Del Rey
Cracker Island – Gorillaz
I Inside the Old Year Dying – PJ Harvey

Cel mai bun album R&B:

Girls Night Out – Babyface
What I Didn’t Tell You (Deluxe) – Coco Jones
Special Occasion – Emily King
Jaguar II – Victoria Monét
Clear 2: Soft Life EP – Summer Walker

Cea mai bună interpretare rap melodic:

„Sittin’ on Top of the World” – Burna Boy featuring 21 Savage
„Attention” – Doja Cat
„Spin Bout U” – Drake și 21 Savage
„All My Life” – Lil Durk featuring J. Cole
„Low” – SZA

Cel mai bun cântec rap:

„Attention” – Rogét Chahayed, Amala Zandile Dlamini și Ari Starace, compozitori (Doja Cat)
„Barbie World” [de pe Barbie The Album] – Isis Naija Gaston, Ephrem Louis Lopez Jr. și Onika Maraj, compozitori (Nicki Minaj și Ice Spice featuring Aqua)
„Just Wanna Rock” – Mohamad Camara, Symere Woods și Javier Mercado, compozitori (Lil Uzi Vert)
„Rich Flex” – Brytavious Chambers, Isaac „Zac” De Boni, Aubrey Graham, J. Gwin, Anderson Hernandez, Michael „Finatik” Mule și Shéyaa Bin Abraham-Joseph, compozitori (Drake și 21 Savage)
„Scientists & Engineers” – Andre Benjamin, Paul Beauregard, James Blake, Michael Render, Tim Moore și Dion Wilson, compozitori (Killer Mike featuring André 3000, Future și Eryn Allen Kane)

Cel mai bun album de jazz alternativ:

Love in Exile – Arooj Aftab, Vijay Iyer, Shahzad Ismaily
Calitatea în detrimentul opiniei – Louis Cole
SuperBlue: The Iridescent Spree – Kurt Elling, Charlie Hunter și SuperBlue
Live at the Piano – Cory Henry
The Omnichord Real Book – Meshell Ndegeocello

Cel mai bun album country:

Rolling Up the Welcome Mat – Kelsea Ballerini
Brothers Osborne – Brothers Osborne
Zach Bryan – Zach Bryan
Rustin’ in the Rain – Tyler Childers
Bell Bottom Country – Lainey Wilson

Cel mai bun album Americana:

Brandy Clark – Brandy Clark
The Chicago Sessions – Rodney Crowell
You’re the One – Rhiannon Giddens
Weathervanes – Jason Isbell and the 400 Unit
The Returner – Allison Russell

Cel mai bun album Música Mexicana (inclusiv Tejano):

Bordado a Mano – Ana Bárbara
La Sánchez – Lila Downs
Motherflower – Flor de Toloache
Amor Como en las Películas de Antes – Lupita Infante
Génesis – Peso Pluma

Cea mai bună interpretare de muzică africană:

„Amapiano” – Asake și Olamide
„City Boys” – Burna Boy
„Unavailable” – Davido featuring Musa Keys
„Rush” – Ayra Starr
„Water” – Tyla

Cea mai bună coloană sonoră pentru medii vizuale (include film și televiziune):

Barbie – Mark Ronson și Andrew Wyatt, compozitori
Black Panther: Wakanda Forever – Ludwig Göransson, compozitor
The Fabelmans – John Williams, compozitor
Indiana Jones and the Dial of Destiny – John Williams, compozitor Oppenheimer – Ludwig Göransson, compozitor

 

Exit mobile version