Site icon Editia de Dimineata

Fenomenul The Beatles. Motivul din spatele deciziei de a nu mai concerta

Sursa: kevinsharuk.wordpress.com

Acum 52 de ani, pe 29 august 1966, The Beatles, faimoasa trupă britanică de muzică, sustinea ultimul concert oficial din cariera sa, la Candlestick Park din San Francisco, în fata unui public numeros, de 25.000 de persoane.

Sursa: youtube.com

Luând naștere undeva la sfârșitul anilor ’50 în orasul portuar Liverpool, The Beatles era constituită din patru tineri: John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr și George Harrison, care au susținut turnee între anii ’62-’66, pentru care oamenii se călcau în picioare. Genul muzical reprezentativ era rock’n’roll-ul, foarte ascultat în perioada aceea, inaugurat de „Regele din Memphis”, Elvis Presley și preluat cu succes de cei ce aveau să devină un fenomen numit „beatlemania”.

Ajunși deja idoli, pe la începutul anilor ’60, beatleșii sunt hărțuiți continuu și se privează de intimitate, iar în ceea ce privește prestațiile live, urletele mulțimii, mai ales ale fanelor, reușesc cu ușurință să le acopere . Erau atât de iubiți încât de la primele măsuri, după mărturisirile participanților la concerte, fanii încercau să se urce pe scena, unii reușind chiar sa se arunce peste cântăreți.

Sursa: youtube.com

După toată perioada de pură nebunie, în care oamenii o luau razna doar la auzul numelui formației, conștienți de dificultatea de a transpune pe scena aspirațiile lor muzicale, luptând în același timp cu strigatele asurzitoare ale fanilor, după concertul din San Francisco, membrii Beatles hotărăsc să pună capăt turneelor și să nu mai apară în public.

John Lennon Skyrock spune că decizia grupului de a întrerupe turneele a anunțat un sfârșit, dar și un început în cariera Beatles. Ultima interpretare pe scena a fost „Long Tall Sally”.

Sursa: youtube.com

The Beatles a confirmat încă o dată particularitatea sa, atunci când au dovedit faptul că dezvoltarea muzicala poate fi continuata fără a fi nevoie sa se prezinte în fața unei mulțimi gigante și în condiții tehnice deplorabile. Așa că au continuat cariera în modul lor, cei patru fiind consacrați exclusiv înregistrărilor de albume de studio. Totuși, în 30 ianuarie 1969, improvizează un concert „Rooftop Concert” pe acoperișul casei lor de discuri Aplle Records. Acesta va dura mai putin de jumătate de oră, fiind întrerupt de poliție. În patru ani, The Beatles au susținut 1400 de concerte.

John Lennon scrie pe blogul sau: „La Candlestick Park s-a vorbit cu seriozitate ca totul trebuie sa se opreasca. (…) Celebritatea si succesul nu ne mai entuziasmeaza. Suntem batrani. Trebuie sa gasim altceva de facut”.

Sursa: youtube.com

Exit mobile version