Site icon Editia de Dimineata

Fermele verticale sunt soluția pe viitor, iar viitorul se întâmplă acum

Tot mai multe alimente sunt necesare pentru a hrăni populația mondială în creștere, iar pentru a produce mai mult sunt necesare suprafețe mai mari.

Producția de alimente este una dintre primele 5 activități ale oamenilor care contribuie la încălzirea globală. 38% din suprafața totală a planetei este folosită pentru creșterea culturilor agricole.

Pentru mărirea suprafeței va fi nevoie să tăiem masiv pădurile. Fapt care duce la defrișări, o problemă globală. Un alt dezavantaj al agriculturii așa cum o știm este că în unele locuri solul nu permite cultivarea activă, de exemplu în zonele de deșert, scrie Nauka.

Acestea sunt probleme care pot fi rezolvate prin agricultura pe verticală, pentru că se utilizează mai puțin teren și se cultivă plante care nu au nevoie de sol. Aceste ferme folosesc cu până la 95% mai puțină apă comparativ cu fermele tradiționale.

Agricultura pe verticală înseamnă creșterea culturilor alimentare într-o manieră aranjată vertical, în sere care le asigură condiții de interior controlate și care utilizează hidroponia sau aeroponia.

Acest tip de amenajare face posibilă existența unor ferme în mediul urban deoarece nu ocupă o suprafață mare. Existența fermelor în orașe reduce distanța pe care alimentele trebuie să o parcurgă ca să ajungă la consumatori.

Se reduc astfel costurile de transport și poluarea aerului. Fermele de acest fel sunt mai eficiente, deoarece sunt aproape în totalitate controlate de oameni iar asta optimizează creșterea culturilor.

Multe țări au început să înființeze ferme verticale. Cea mai mare se află în Dubai.

Dacă populația continuă să crească și să trăiască în medii predominant urbane, agricultura pe verticală va deveni extrem de importantă. Reprezintă viitorul pentru hrănirea omenirii.

Sursa foto: nauka.bg

Exit mobile version