Site icon Editia de Dimineata

Festivalul Săptămâna Haferland va avea loc online

A început numărătoarea inversă până la ediţia online a festivalului Săptămâna Haferland. Cea de-a opta ediţie a celui mai mare festival dedicat culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania, Săptămâna Haferland, va avea loc online, în perioada 31 iulie – 2 august, aducând în prim-plan valorile autentice şi frumuseţea meleagurilor din Ţara Ovăzului.

Tematica

Tematica acestui an, Tradiţia continuă, a ambiţionat cu atât mai mult organizatorii pentru a promova în mediul online cele mai reprezentative iniţiative din zonă, dar şi pentru a oferi în continuare o platformă tinerilor artişti şi celor ce duc mai departe tradiţiile săseşti.

Astfel, participanţii virtuali la festival vor putea ajunge la Archita, Cloaşterf, Homorod, Rupea, Saschiz, Criţ, Buneşti, Roadeş, Meşendorf şi Viscri, unde se vor bucura de clipuri video cu pitorescul localităţilor; înregistrări ale unor concerte de muzică clasică, lansarea cărţii „Vecinătăţi la saşii din Criţ. Regulamente scrise de la 1615 la 1991” scrisă de Ruxandra Hurezean, clipuri savuroase ce vor scoate în evidenţă reţete tradiţionale vechi, săseşti; testimoniale ale unor personalităţi publice; precum şi de alte tipuri de conţinut interesant şi interactiv.

Turiștii sunt așteptați și fizic în satele săsești

Bineînţeles, turiştii sunt aşteptaţi şi fizic în satele săseşti, dar separat, pe tot parcursul anului, respectând normele de distanţare socială. Ediţia online îşi propune să îi atragă în zonă şi să le prezinte ecosistemul de mici antreprenori şi localnici, care au dezvoltat oferta de cazare şi activităţi din regiune.

Desigur, realizarea acestei ediţii inedite nu ar fi posibilă fără implicarea unor parteneri cu tradiţie precum Rompetrol, Automobile Bavaria, MHS Truck&Bus Group, Transferoviar Călători, AQUA Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti, a căror misiune ca organizaţii se regăseşte în conceptul festivalului.

Programul

Programul ediţiei online va fi actualizat în timp real în perioada următoare pe www.haferland.ro, https://www.facebook.com/haferland, şi https://www.instagram.com/saptamana_haferland/

Organizatorii evenimentului, Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga, împreună cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Fundaţia Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania şi Asociaţia Nowero Rupea şi-au propus să promoveze nu doar satele săseşti, ci şi comunitatea şi pe cei care duc mai departe tradiţiile din zonă.

Mai mult, ediţia din acest an se va desfăşura sub Înaltul Patronaj al Excelenţei Sale Dr. Markus Soder, Prim Ministru al Landului Bavaria.

Despre Țara Ovăzului

Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Braşov şi Sighişoara, a fost denumită Ţara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Fundaţia M&V Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum şi dezvoltarea de proiecte educaţionale pentru promovarea limbii germane în România.

Printre proiectele implementate de fundaţie se numără: restaurarea orgii bisericii din Criţ, finanţarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criţ după planurile iniţiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea saşilor din Transilvania spusă chiar de ei şi Criţ, istoria, poveştile şi viaţa unui sat de saşi în limba română şi germană, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum SoNoRo Conac şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Începând din 2017, fundaţia acordă o atenţie specială copiilor din comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea prin înfiinţarea unui program de sprijin educaţional care este menit să prevină abandonul şcolar şi să susţină performanţa pe termen lung.

Exit mobile version