Site icon Editia de Dimineata

Fiecare al treilea om are probleme cu somnul. Iată șase sfaturi utile

Somnul este cel mai bun medicament. Nu e doar un mit, ci e dovedit clinic: persoanele care au probleme cu somnul își scurtează drastic speranța de viață.

În medie, ne trezim de aproape 20 de ori în timpul unei nopți. Aproape întotdeauna reușim să adormim la loc în cel mai scurt timp și dimineața să ne trezim odihniți.

Nu toată lumea poate spune asta. Un studiu publicat recent arată că aproape 40% din populația Germaniei se confruntă cu un somn nesatisfăcător.

Numărul orelor de somn nu este întotdeauna relevant. Aroape 70-80% dintre oameni se declară mulțumiți cu un somn de șapte ore, scrie Focus. Experții avertizează că tot ce e sub patru ore poate avea repercusiuni serioase asupra sănătății.

Medicul specialist Thomas Kurscheid propune o listă cu șase recomandări esențiale pentru un somn liniștitor.

Mișcare zilnică

Persoanele obosite după mișcare adorm mult mai rapid și au parte de un somn satisfăcător. Nu există o recomandare standard privind durata, însă expertul susține că 10.000 pași ar trebui să fie suficienți pentru fiecare.

Atenție la kilograme

Greutatea nu ar trebui să ne obsedeze însă ar trebui să avem mare grijă să nu luăm excesiv în greutate. Supraponderalii, de obicei au probleme cu sforăitul, și nu se pot odihni suficient.

Oboseala acumulată în timpul zilei pe fondul nesomnului duce la o poftă de mâncare tot mai mare și astfel se creează un cerc vicios, din care cu greu mai poți ieși.

Somn la ore fixe

Nu este indicat să vă culcați într-o zi la 23, apoi la 4 și ulterior la 9. Foarte probabil, nu aveți nicio șansă să adormiți la 9. Corpul uman trebuie obișnuit cu un ritm constant și cu ore fixe de culcare.

Reduceți consumul de telefon

Cel puțin cu o ora înainte de culcare e indicat să evitați consumul excesiv de jocuri video, televizor sau telefon mobil. Așa numitele frecvențe albastre, transmise de aceste ecrane ne împiedică să adormim. Ele împiedică secreția hormonului somnului, melatonina.

Reduceți consumul de alcool și cofeină

Un pahar de vin sau o bere vă ajută să adormiți mai rapid. De la al doilea pahar apar repercusiuni negative asupra calității somnului. Evitați consumul de cofeină seara. 90% dintre oameni au probleme serioase cu somnul după ce beau cafea sau cola.

Evitați sportul de seară

Practicarea sportului este recomandată în timpul zilei, în niciun caz înainte de culcare. Sportul crește temperatura corpului și aveți nevoie de cel puțin 1-2 ore în plus pentru a adormi. Că tot veni vorba despre temperatura, mulți oameni au dificultăți de a adormi când e foarte cald în camera. De aceea, este recomandat să deschideți fereastra pentru câteva minute înainte de culcare.

Foto UNSPLASH

Exit mobile version