Cazul inginerului Gheorghe Ursu, ucis în bătaie în beciurile Securității în 1985, și lupta fiului său pentru a obține condamnarea vinovaților, au devenit subiect de film. De 33 de ani, Andrei Ursu se judecă în instanțele din România să-i facă dreptate tatălui său! O decizie finală a instanței este așteptată pe 27 Iulie. Iar documentarul va fi difuzat cu două zile înainte, la cinematograful Muzeului Ţăranului Român.
Gheorghe Ursu a fost inginer, scriitor și disident. A fost arestat în 1985, în urma denunțului unei colege de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A murit în arestul Miliţiei Capitalei, în 1985, fiind bătut sistematic de anchetatori şi de colegii de arest, tocmiţi de organele de anchetă.
Pelicula realizată de Liviu Tofan şi Şerban Georgescu este o poveste a disidenţei româneşti.
„Cel mai important este pentru publicul românesc pentru că este un proces al comunismului, acest proces. Povestea începe în ’77, după cutremur, inginerul Gheorghe Ursu lucra la reabilitări, iar Ceaușescu oprește consolidările”, a declarat, pentru stiri.tvr.ro, Șerban Georgescu, regizorul documentarului.
Nu trecuseră nici cinci luni de la devastatorul cutremur din 4 martie 1977, iar dictatorul i-a amenințat cu închisoarea pe cei care se ocupau cu consolidările, dacă nu se opresc.
„Tata când a venit de la şedinţă era siderat şi a spus: ” Mă, ăsta e criminal! E criminal şi nu ştiu ce să fac, nu pot să las lucrările. Foarte curând a scris o scrisoare la Europa Liberă”, spune fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei Ursu.
Inginerul Gheorghe Ursu a consolidat blocul Patria, iar de când Ceaușescu a oprit lucrările, nu s-a mai făcut nicio reabilitare serioasă a imobilului. De 46 de ani.
Disidentul critica regimul de la Bucureşti și a notat şi în jurnal protestul său. În 1985, o colegă, informatoare a Securității, i-a furat din sertarul biroului său jurnalul pe care l-a predat autorităților.
Șerban Georgescu, regizor documentar: „Este povestea a două procese. E vorba de primul al inginerului Gheorghe Ursu, omorât în 1985, şi care de fapt nu a avut parte de un proces și este povestea fiului, Andrei Ursu, care din ’90 și-a dedicat viața și își caută dreptatea. El este un proces istoric pentru că este singurul proces împotrivă unor torționari comuniști. Și care este încă în derulare şi care încă așteaptă un verdict la Înalta Curte de Casație şi Justiție.”
În arestul din Calea Rahovei, Gheorghe Ursu a fost anchetat de foștii ofițeri de Securitate Vasile Hodiș și Marin Pârvulescu.
În 25 iulie, documentarul va fi proiectat la cinematograful MŢR, iar în 27 iulie, Înalta Curta de Casație și Justiție va anunța verdictul în acest caz.