Site icon Editia de Dimineata

Filmul „Experimentul Piteşti”, în regia Victoriei Baltag, începe un turneu naţional. Pelicula va fi proiectată în 44 de oraşe

„Experimentul Piteşti”, filmul despre cinicul proces de reeducare prin tortură, care a fost aplicat deținuților politici în comunism, începe un turneu național. Va fi proiectat în 44 de orașe ale țării.

Este o producție independentă realizată de regizoarea Victoria Baltag din donaţii şi prin voluntariat. Și este o lecție de istorie care nu se învață încă la școală, asemenea fenomenului frontierist din anii comunismului românesc.

Raluca Cincu, de exemplu, este nepoata unui fost deținut politic, dar niciodată nu a știut că unchiul ei a trecut prin Experimentul Pitești. A aflat acest lucru de la regizoarea filmului, Victoria Baltag. Și de atunci îi susține proiectul.

Realizarea filmului se întinde pe 12 ani, amintește site-ul stiri.tvr.ro.

Pelicula a fost filmată în zeci de locații autentice, case memoriale, muzee, foste închisori comuniste.

Iar regizoarea Victoria Baltag, doctorandă în Istoria filmului la Universitatea din Belfast, a lucrat cu o echipa uriașă, peste 1000 de oameni dintre care 120 de actori. Toți au lucrat benevol. Și fără nici un ajutor de la stat. Dimpotrivă.

Filmul „Experimentul Piteşti” va străbate 44 de oraşe, din toate regiunile țării.

Exit mobile version