Site icon Editia de Dimineata

„Filosoful care râde” și câteva gânduri despre viață: „Omului învățat îi stă deschisă lumea întreagă”

„Gânditor subtil, multilateral, pasionat călător, naturalist, matematician, astronom, lingvist și gramatic, se înalță ca un gigant peste începuturile filosofiei grecești…”

Cunoscut pentru „viziunea lui parodică asupra vieții”, cum nota Tom Butler-Bowdon în 50 de clasici. Filosofie, Democrit (Democritus) este, în mod obișnuit, considerat un filosof, cu toate că unii istorici l-au așezat mai degrabă în rândul savanților, cel puțin în comparație cu contemporanii săi.

Un rege persan și magii lui

Data exactă și locul de naștere sunt și astăzi în discuție. Cele mai multe surse dau ca loc de naștere Abdera, din provincia Tracia, în jurul anului 460 a.e.n.. În alte surse, apare Milet, un vechi oraș antic pe țărmul Anatoliei, azi în Turcia, în anul 490.

„Se spune că tatăl lui Democrit era dintr-o familie nobiliară și atât de bogat încât l-ar fi primit pe regele persan Xerxes în drumul lui prin Abdera în timpul celui de-al doilea război persan (480 – 179 a.e.n.)”, scria Matt Williams în Universe Today. Despre ce se mai susține cu privire la acel posibil episod, Matt Williams amintea:

Ca o recompensă pentru serviciul oferit, monarhul persan i-a oferit tatălui lui Democrit diferite cadouri, printre care i-a lăsat și câțiva magi. Se pare că acești magi l-au inițiat pe Democrit în astronomie și teologie.

Democrit, sculptură de Giuseppe Torretti, 1705, Ca’ Rezzonico / Veneția | Editat de Mira Kaliani

Călătoriile lui Democrit

După moartea tatălui, Democrit și-a folosit moștenirea primită pentru finanțarea unor călătorii în locuri îndepărtate. Cu o mare poftă de cunoaștere, el a călătorit mult, în Asia, Egipt și, după unele mențiuni documentare, s-a aventurat până în India și Etiopia. În lucrările lui se regăsesc descrieri ale orașelor vechi Babilon și Meroë.

A călătorit de asemenea prin Grecia pentru a dobândi o mai bună cunoaștere a culturii ei și a învățat de la mulți filosofi greci faimoși.

„Averea i-a permis să cumpere scrierile acestora și a scris despre ei în propriile lui lucrări”, menționa Matt Williams în prezentarea lui despre Democrit.

După călătorii, reîntors în țara natală, și-a dedicat timpul studiului filosofiei naturii.

Mentorul

Cel care a avut o influență mare asupra gândirii lui Democrit a fost Leucip din Milet. Acesta i-a devenit mentor și i-a împărtășit teoria atomismului. Matt Williams afirma:

În tradiția atomiștilor, a fost un materialist care vedea lumea în termenii legilor naturii și cauzelor. Aceasta l-a diferențiat de alți greci filosofi ca Platon și Aristotel… preocupați mai degrabă de motivul evenimentelor decât de cauze, precum și de lucruri ca esența, sufletul…

Democrit, Agostino Carracci, ca. 1596 | Editat de Mira Kaliani

Modestia, simplitatea și simțul umorului

Potrivit însemnărilor lăsate de contemporani ai lui Democrit – printre care se regăsesc o serie de anecdote – a fost apreciat pentru modestia și simplitatea lui și pentru faptul că era dedicat studiilor. Matt Williams menționa:

O poveste (despre care se crede că are caracter apocrif) pretinde că s-a orbit în mod intenționat pentru a fi mai puțin distras de treburile lumești.

Democrit a fost de asemenea cunoscut pentru simțul umorului și în mod obișnuit contemporanii săi îl numeau „Filosoful care râde” – pentru plăcerea de „a râde de sminteala umană”. Pentru contemporanii săi, era de asemenea cunoscut ca „Zeflemistul”.

Cel care „l-a disprețuit profund”

În timpul vieții, Democrit s-a bucurat de recunoaștere și apreciere, dar au fost și unii care l-au detestat, comenta Matt Williams: „După unele însemnări, Platon l-a disprețuit profund încât dorea ca toate cărțile lui Democrit să fie arse”.

„Se înalță ca un gigant…”

Democrit a murit, după unele surse, în jurul vârstei de 90 de ani. Din bogata lui operă – Diogenes Laertios a consemnat numeroase lucrări realizate de Democrit în diferite domenii, cum ar fi etică, matematică, fizică, cosmologie, muzică –, s-au păstrat fragmente.

În 1903, savantul german Hermann Alexander Diels a publicat la Berlin volumul Die Fragmente der Vorsokratiker în care a inclus și o colecție de gânduri despre viață atribuite lui Democrit. Câteva dintre acestea au fost selectate și traduse din limba greacă de H. Mihăescu și publicate într-un număr din Însemnări ieșene.

Într-o scurtă notă, H. Mihăescu scria despre Democrit: „Gânditor subtil, multilateral, pasionat călător, naturalist, matematician, astronom, lingvist și gramatic, se înalță ca un gigant peste începuturile filosofiei grecești, rivalizând în măiestria stilului cu Platon și în întinderea cunoștințelor cu Aristotel”.

„Omul e un mic univers.” | Ilustrație © Gordon Johnson / Pixabay

Gânduri despre viață

# Din înțelepciune izvorăsc următoarele trei virtuți: gândim bine, vorbim bine, acționăm bine.

# Natura și educația se aseamănă în multe privințe: educația schimbă într-adevăr omul, dar prin aceasă schimbare îi dă o a doua natură.

# Omul e un mic univers.

# Suntem datori să ne opunem celor ce fac nedreptăți; când nu putem face acest lucru să căutăm să nu ne facem părtași la nedreptățile altora.

# Să fim buni sau să luăm pilde de la cei buni.

# Sunt mulți oameni care săvârșesc fapte murdare și nu se sfiesc totuși să ni se înfățișeze cu cele mai frumoase discursuri.

# Numai oamenii bine înzestrați din fire cunosc și caută din toată inima lucrurile frumoase și înalte.

# Speranțele celor ce gândesc bine sunt realizabile, ale proștilor rămân neputincioase.

# Nicio artă, nicio știință nu este posibilă fără muncă.

# Este mai bine să-ți critici defectele tale decât pe ale altora.

# Bunătate înseamnă nu numai să faci nedreptăți, ci nici să-ți treacă prin gând să faci.

# Cunoști omul cumsecade și pe cel lipsit de omenie nu numai după fapte, ci și după dorințele pe care le au.

# Când tărăgănezi mereu, nu isprăvești nimic.

# Sunt ipocriți și netrebnici cei ce fac toate din gură, dar nimic în realitate.

# Cel ce are spirit de șicană și flecărește mereu, este incapabil să învețe ceea ce are nevoie.

# Invidiosul își face singur neplăceri, ca unui dușman.

# Când faci un bine, ia aminte pentru cine te ostenești, să nu fie un nemernic și să-ți răsplătească binele cu răul.

# Binefacerile mici făcute la timp sunt mari pentru cei care le primesc.

# Nu este binefăcător acela ce așteaptă să fie răsplătit, ci numai acela care se hotărăște să facă binele fără să mai aștepte vreo răsplată.

# Ușor găsești un prieten atunci când îți merge bine, dar cu mult mai greu când se abat peste tine nenorociri.

# Cei ce caută binele, nu-l găsesc decât cu greu; răul însă vine și la cei ce nu-l caută.

# Fericirea și nefericirea se află în sufletul nostru.

# De unde ne vine binele de acolo ne vine și răul, precum și mijloacele de îndreptare. Apele adânci, de pildă, sunt de multe ori folositoare, și periculoase în același timp, deoarece ne putem îneca. Dar a fost descoperit și mijlocul de salvare: am învățat să înotăm.

# Un discurs excelent nu spală o fărădelege, iar o faptă bună nu poate fi pătată de o calomnie.

# Cultura este o podoabă pentru cei fericiți, un refugiu mângâietor pentru cei nefericiți.

# Întâlnim tineri înțelepți și bătrâni fără minte; timpul nu ne învață a gândi, ci numai educația și înclinarea firească.

# Animalul își dă seama de ceea ce are nevoie și nu cere decât atât, omul însă nu-și dă seama și vrea tot mai mult.

# Pofta de a strânge mereu mai mult te face să pierzi și ceea ce ai.

# Fără sărbători, viața este un drum lung fără hanuri.

# Înțelept este acela ce nu se întristează de ceea ce nu are, ci se bucură de ceea ce are.

# Dintre bucurii ne plac mai mult acelea ce ne vin mai rar.

# Frica produce lingușire, nu bunăvoință.

# Omului învățat îi stă deschisă lumea întreagă, pentru că patria unui suflet ales este universul.

Exit mobile version