Site icon Editia de Dimineata

Financial Times: 60% dintre britanici cred că Brexit-ul a fost o idee proastă. Dar poate procedeul ar putea fi inversat…

Gideon Rachman, editorialist FT, trece în revistă câteva cifre actuale legate de Brexit și totuși este optimist că procesul ar putea fi inversat…la un moment dat.

La șapte ani de la referendumul din 2016 și la trei ani după ce Brexit s-a produs efectiv, opinia publică s-a schimbat în mod semnificativ. După cum a scris recent academicianul Matthew Goodwin, aproximativ 60% dintre britanici cred acum că Brexit a fost o decizie greșită și ar vota pentru reintrarea în UE la un al doilea referendum.

O medie a sondajelor recente arată că 58% dintre alegători nu numai că regretă Brexitul, dar favorizează în mod activ Reîntregirea.

Este ușor de înțeles de ce. Brexitul a fost vândut ca o modalitate de a controla imigrația și de a îmbunătăți NHS. Dar NHS este acum într-o stare mult mai proastă decât era în 2016. Imigrația în Regatul Unit rămâne foarte ridicată, imigranții din UE fiind înlocuiți în mare parte de persoane din afara blocului comunitar.

Iar FMI preconizează că Marea Britanie va avea cea mai slabă performanță economică din lumea dezvoltată în acest an.

Re-JOIN

Datele demografice și economice sugerează că sentimentul Rejoin se va consolida în timp. Tinerii alegători sunt cei mai pro-UE, 79% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani dorind să revină în UE. Și, din păcate, daunele aduse economiei britanice de Brexit vor deveni din ce în ce mai evidente.

Cum UK ar putea reveni în Europa ne explică tot Gideon Rachman : “Aș fi în favoarea unui proces de două referendumuri. Primul vot ar putea avea loc în 2026, la un deceniu după votul de părăsire din 2016. Acesta ar da pur și simplu guvernului britanic permisiunea de a deschide negocierile cu UE. Un vot de aprobare puternic – să zicem, 60% – ar putea atenua un anumit scepticism al UE cu privire la faptul că Marea Britanie este prea divizată pentru a negocia cu ea. Un al doilea referendum ar fi organizat cu privire la termenii acordului de reintrare.

A fost nevoie de 11 ani pentru ca Marea Britanie să restabilească monarhia. De ce să nu încercăm să depășim acest timp cu un an – și să inversăm Brexit-ul în decurs de un deceniu?”.

Exit mobile version